Tri šoljice kafe dnevno, uključujući i one bez kofeina, imaju ulogu u zaštiti jetre i sprečavanju potencijalnog razvoja kancerogenih stanica.
Rezultat je to istraživanja znanstvenika američkog National Cancer Instituta čiji su rezultati objavljeni u stručnome časopisu Hepatology, piše Fena.
Istraživanjem provedenim u razdoblju između 1999. i 2010. godine bile su obuhvaćene 27.793 osobe, među kojima 14 hiljada kafopija, od kojih su 2000 pile beskofeinsku kafu. Mjerene su vrijednosti četiriju jetrenih enzima čija visoka koncentracija u krvi indicira oboljenje jetra – aspartata aminitransferaze (AST), alanina aminotransferaze (ALT), gama glutamil trasaminaze (GGT) i alkalne fosfataze (ALP), piše Hina.
Osobe koje su konzumirale tri ili više šoljica kafe dnevno bile su za 25 posto manje podložne razvoju povećanih vrijednosti jetrenih enzima u odnosu na one koje nisu konzumenti kave, pokazala je studija. No i osobe koje su uživale u beskofeinskoj kavi imale su nisku razinu spomenutih jetrenih enzima, iz čega se nameće zaključak da je jedini sastojak koji utječe na zdravlje jetra zapravo u kavi, a ne u kofeinu.
Kemijski sastojak zaslužan za ovaj efekt još nije poznat zbog čega znanstvenici namjeravaju provesti daljnja istraživanja kako bi otkrili što stoji iza ovog interesantnog rezultata.
(Fena)