Narandžasto upozorenje – jak vjetar s olujnim udarima

Na području cijele Bosne i Hercegovine danas se očekuje jak vjetar južnog smjera s olujnim udarima brzine 50 do 65 km/h, lokalno od 65 do 75 km/h.
Federalni hidrometeorološki zavod BiH stoga je izdao narandžasto upozorenje građanima BiH, sa prognozom da se olujni udari juga očekuju od 1. do 3. februara.

Iz Civilne zaštite RS-a upozorenje na olujne udare vjetra

Iz Civilne zaštite Republike Srpske (RS) upozorili su na vrlo jak vjetar u centralnom pojasu tog bh.entiteta u naredna dva dana. Pojačan južni i jugozapadni vjetar puhaće na zapadu i jugozapadu u planinama, a zatim i sjevernije do regiona Banje Luke.

Vjetar će biti jak i veoma jak od 40 do 50 km/sat, u planinskom pojasu od 55 do 65 km/sat sa olujnim udarima i preko tih vrijednosti.

Tokom večeri 2.februara jaki udari vjetra proširiće se na istočne planinske predjele RS-a.

Iz Uprave civilne zaštite RS-a skreću pažnju građanima, organizacijama te kolektivima da svoje aktivnosti na otvorenom prostoru planiraju u skladu sa najavom meteorologa i da svoju imovinu obezbijede od jakog vjetra.

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo takođe upozoravaju sva pravna i fizička lica da odmah i u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama poduzmu neophodne mjere zaštite i spašavanja od jakog vjetra, saopćila je Press-služba KS.

Posebno apeluju na pravna lica koja izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi usljed jakog vjetra mogli pasti sa krovova i drugih mjesta na objektima, kao i građevinskih skela i tako ugroziti sigurnost prolaznika.

Također upućuju apel građanima da na svojim balkonima i drugim otvorenim prostorima ne ostavljaju predmete koji bi mogli ugroziti nečiju sigurnost, kao i da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala.

“Općinske službe civilne zaštite trebaju staviti svoje snage zaštite i spašavanja u pripravnost, kako bi bile spremne reagovati na najavljene jake udare vjetra, u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama i po planovima zaštite i spašavanja”, navode iz Kantonalne uprave civilne zaštite.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*