Adil Osmanović novi mandatar Vijeća ministara?

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA i dugogodišnji najbliži saradnik Sulejmana Tihića, preminulog predsjednika ove stranke, jedan je od najozbiljnijih kandidata za mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH, potvrđeno je ‘Nezavisnim’ iz nekoliko izvora.

Naravno, ovo sve pod uslovom da u narednih nekoliko sedmica dobijemo i konačni legitimitet ovih izbora na način da stranke pobjednice iz oba entiteta formiraju parlamentarnu većinu na nivou BiH.

Kako sada stvari stoje, SDA, HDZ BiH i SNSD već naredne sedmice otpočeće razgovore o formiranju državne vlasti. Ipak, izvjesno je da ovaj proces ni ovoga puta neće biti tako jednostavan, što potvrđuju informacije da su u toku paralelni kontakti nekih drugih političkih opcija koje namjeravaju zaobići neke od ovih stranaka, jer imaju vlastitu formulu formiranja većine.

Naposljetku, ne treba smetnuti s uma da mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH predlaže Predsjedništvo BiH, u kojem će, kako sada stvari stoje, sjediti i jedan opozicioni član – Mladen Ivanić, lider PDP-a i kandidat Saveza za promjene.

(DEPO PORTAL/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*