Kavazović čestitao Novu hidžretsku godinu: Činimo seobu od grijeha i zla prema dobru i dobročinstvu

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović uputio je poruku – čestitku muslimanima i muslimankama u povodu Nove hidžretske 1436. godine.

Kako je kazao, večeras nastupa 1436. hidžretska godina, koja nas podsjeća na znameniti događaj Hidžre, preseljenja Božijeg poslanika Muhammeda a.s. i prve zajednice muslimana iz Mekke u Medinu.

“Istodobno, događaj Hidžre nosi univerzalnu poruku ljudima da je njihov uspjeh u stalnom naporu da u svojim životima čine seobu od grijeha i zla prema dobru i dobročinstvu, da napuštaju ono što je štetno za ljudski život i moral u korist onoga što je dobro, da budu bolji i plodotvorniji u godini u koju ulaze od godine koju ispraćaju. Hidžra danas opominje muslimanske zajednice i institucije da mogu opstajati i razvijati se isključivo na principima pravde, morala i dobrobiti ljudi, a da je zulum i nasilje put u propast i iznevjeravanje Božijeg povjerenja.

Stoga, pozivam muslimane i muslimanke u Bosni i Hercegovini i Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori na pažljivo čitanje i primjenjivanje poruka Hidžre koje od nas traže da budemo predani i pokorni Allahovoj uputi i da svoju vjeru usavršavamo radom na putu Božijeg zadovoljstva kroz pružanje pomoći prognanim, obespravljenim, u poplavama stradalim i marginaliziranim članovima naše zajednice”, kazao je Kavazović.

Podsjećajući da je u subotu, 25. oktobra 2014. godine prvi dan mjeseca muharrema, jednog od „svetih mjeseci“, koji veliča nepovredivost i svetost ljudskog života, ljudske časti i dostojanstva, još jednom ukazujem muslimanima, u mjestima gdje se prolijeva

ljudska krv da je to grijeh i nedopustivo i apeliram da nesporazume i sukobe rješavaju dijalogom i mirnim putem.

Svim muslimanima i muslimanka u Bosni i Hercegovini i Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori, imamima i zaposlenicima Islamske zajednice čestitam Novu 1436. hidžretsku godinu, uz želju da svima bude sretna i berićetna, moleći Allaha dž. š. da muslimanima podari slogu, ujedini im srca u dobru, našu Zajednicu učvrsti u napretku, našu domovinu čuva u blagostanju a svim ljudima ukaže na puteve sreće i uspjeha”, kaže se u poruci – čestitki reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića.

(Radiosarajevo.ba)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*