Održana ceremonija u povodu završetka predmisione obuke u centru za obuku za operacije podrške miru

U Centru za obuku za operacije podrške miru Oružanih snaga BiH (PSOTC) završena je još jedna predmisiona obuka namijenjena policijskim službenicima koji će sudjelovati u mirovnim misijama pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Tim povodom, danas je u kampu “Butmir” (zgrada PSOTC-a) upriličena ceremonija uručenja certifikata polaznicima predmisione/pripremne obuke koju je u ovom ciklusu pohađalo ukupno 20 policijskih službenika, od kojih 16 iz Bosne i Hercegovine te po jedan polaznik iz Švedske, Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

Sudionike ceremonije pozdravio je direktor Ureda za mirovne operacije, sankcije i borbu protiv terorizma u američkom State Departmentu Raffi Gregorian, istaknuvši značaj kvalitetne obuke za uspješno djelovanje u sklopu mirovnih misija.

Dodao je da Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju aktivnosti PSOTC-a od njegovog formiranja, 2003. godine.

Gregorian je, istovremeno, pozvao bh. vlasti da razmotre mogućnost sudjelovanja bh. mirovnjaka u mirovnoj misiji u Maliju.

Čestitke polaznicima obuke uputio je pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Rizvo, naglašavajući da kontinuitet predmisione obuke svjedoči o zainteresiranosti i spremnosti bh. policijskih službenika da sudjeluju u operacijama podrške miru i na taj način doprinesu međunarodnoj afirmaciji BiH.

Najavio je da će bh. policijski službenici biti upućeni u neku od mirovnih misija Ujedinjenih naroda – Južni Sudan, Kipar, Liberiju, ili neku novu misiju, podsjećajući da trenutno 46 policijskih službenika iz BiH sudjeluju u spomenutim misijama, među kojima i devet žena.

Na značaj kvalitetne predmisione obuke ukazao je i komandant PSOTC-a brigadir Jasmin Čajić, potcrtavajući da se radi o akreditiranom kursu UN-a, koji su od 2012. godine, kada je ustanovljen, uspješno završilia 164 policijska službenika.

Među ostalima, ceremoniji uručivanja certifikata polaznicima obuke za mirovne misije, prisustvovali su predstavnici Ambasade SAD-a u BiH i dužosnici Oružanih snaga BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*