”Migracije, nasilje i ljudska prava: Međunarodna akcija protiv trgovanja ljudskim bićima”

”Migracije, nasilje i ljudska prava: Međunarodna akcija protiv trgovanja ljudskim bićima” naziv je konferencije koja je održana danas u Sarajevu.

Konferenija je organizirana u okviru inicijative koju organizira Ambasada Italije u BiH, a u sklopu aktivnosti predsjedavanja Italie Evropskom Unijom, a realizira European Regional Master in Democracy and Human Rights in South-East Europe (ERMA) u suradnji sa IOM-om, pri Centru za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu.

Konferencija je namijenjena studentima, istraživačima i civilnom društvu i cilj joj je analiza migratornih tokova, kojima Balkan predstavlja izvor, tranzit i destinaciju, i posvećuje posebnu pažnju oblicima trgovine i izrabljivanja maloljetnika, kao i predviđanjima koje se odnose na normativne akte i strategije usvojene na državnom i evropskom nivou u cilju borbe protiv ovih pojava.

Konferencija je dio završetka 13. ciklusa Master programa ERMA: programa postdiplomskih studija koji je nastao iz saradnje Univerziteta u Bologni i Univerziteta u Sarajevu, koji kofinansira EU i Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne kooperacije Italije.

Ambasador Italije u BiH Ruggero Corris novinarima je kazao da je trgovina ljudima prioritetni problem u Evropi, koji se mora rješavati.

Konferencijama i panel diskusijama nastoji se skrenuti pažnja na problem.

– Borba protiv trgovine ljudskim bićima je jedna od esencijalnih komponenti na putu ka evropskim integracijama Balkana i zahtjeva multidisciplinaran pristup i blisku međunarodnu suradnju – naveo je Corrias.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*