Regulatorna agencija za komunikacije se pridružuje obilježavanju Dana sigurnijeg Interneta

 

Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) se pridružuje obilježavanju Dana sigurnijeg Interneta 05. februara 2019. godine, pod sloganom „Zajedno za bolji Internet“, u cilju sprječavanja zloupotrebe djece i mladih u digitalnom okruženju, a kroz podršku vlastima, institucijama i profesionalcima u Bosni i Hercegovini da unaprijede postojeće i razviju nove mehanizme rada.

„U okviru svojih nadležnosti, Agencija primjenjuje pravila i propise koji imaju za cilj zaštitu djece od negativnih sadržaja koje nosioci dozvola Agencije distribuiraju putem elektronskih komunikacijskih mreža. Kodeks o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija sadrži cijelo poglavlje namijenjeno zaštiti maloljetnika koje se primjenjuje na nosioce dozvola Agencije. Međutim, odgovornost za zaštitu djece od potencijalno štetnih sadržaja putem Interneta prvenstveno dijele pružaoci sadržaja i roditelji“, naglašava generalni direktor Agencije, Predrag Kovač.

Podsjećanja radi, Komitet SID BiH (eng. SID- Safer Internet Day) je tijelo formirano 2011. godine s ciljem realizacije preventivnih i promotivnih aktivnosti na zaštiti djece i mladih pri korištenju informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Komitet, u saradnji sa evropskom mrežom centara za podizanje svijesti i promociju sigurnog i odgovornog korištenja Interneta i mobilnih uređaja među djecom i mladima, Insafe, i partnerima, Regulatornom agencijom za komunikacije, organizacijama UNICEF BiH, Save the Children, One World Platform i Microsoft BiH, doprinosi unaprjeđenju stanja u ovoj oblasti u Bosni i Hercegovini.

U okviru „Dana sigurnijeg interneta“ organizovan je online kviz za djecu osnovnih i srednjih škola iz Bosne i Hercegovine na temu sigurnosti na Internetu koji je dostupan danas do 19:00 sati, putem web stranice www.dansigurnijeginterneta.org.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*