Havaji razmatraju podizanje dobne granice za pušenje na 100

Havaji koji imaju jedan od najrestriktivnijih zakona protiv pušenja razmotrit će postupno podizanje dobne granice za pušenje na 100, prenosi CNN.

Zakonom koji definiše cigaretu kao jedan od nasmrtonosnijih izuma u ljudskoj historiji predlaže se postupno povećanje dobi za pušenje koje bi rezultiralo prestankom prodaje cigareta do 2024.

Havaji su 2016. postali prva američka savezna država koja je podigla dobnu granicu za prodaju cigareta na 21 a sada se predlaže povećanje granice na 30 do sljedeće godine, te na 40, 50 i 60 svake sljedeće godine. U 2024. dobna granica bila bi 100 godina što bi rezultiralo nestankom cigareta iz prodavaonica iako bi ih turisti smjeli donositi.

Stogodišnjim Havajcima država bi dozvolila da kupuju cigarete – ako bi ih negdje pronašli.

Sponzor zakona zastupnik Richard Creagan, ljekjar hitne pomoći, kaže da se dobne granice ne bi odnosile na druge preparate poput elektronskih cigareta, cigara ili na žvakanje duhana.

U 2015. Nacionalna akademija nauke objavila je da bi podizanje dobne granice za kupovinu cigareta na 21 imalo “značajni utjecaj” na dob u kojoj se povuče prvi dim. Prema tom izvješću neko ko ne puši redovno do 25. godine ima malo izgleda postati ovisnikom o duhanu.

(Hina)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*