Tanja Fajon: Nova vlast u BiH mogla bi značiti novo poglavlje u odnosima s EU

U novom mandatu zalagaću se za što brži napredak Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu – kazala je danas Slovenska zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon govoreći o temi „Novi pristup Evropske unije prema BiH“ na Međunarodnoj konferenciji „Bosna i Hercegovina – Novi pristup Evroatlantskim integracijama“ u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Pozvala je da se promijeni način razmišljanja i rada, da se vrate neke univerzalne vrijednosti te da se vlast uspostavi što prije. Tom prilikom apelovala je na političke lidere u BiH da učine sve što je u njihovoj moći da se to zaista i dogodi.

– Nova vlast bi mogla značiti i novo poglavlje u odnosima s EU – kazala je Fajon.

Dodala je da temelj ovih odnosa mora biti ono što građani BiH žele i ono što će vlast realizirati u njihovo ime.

– Jasno je da su BiH potrebne temeljne promjene, ali isto tako svi znamo da nijedna promjena nije istinska ako ne dolazi iz srca, a u ovom slučaju srce BiH je njena vlast – kazala je Fajon.

Smatra da su prilike u BiH gore nego što su bile prije 10 godina, navodeći da se reforme odvijaju sporo te da su domaći političari mnogim postupcima pokazali da lični interes stavljaju ispred interesa građana BiH.

– Ova praksa se mora zaustaviti, kao i korupcija koja je već preduboko u društvenim porama i kao takva predstavlja najveću opasnost – tvrdi Fajon.

Ističe da je potrebno pronaći novu formu koja je napravljena po mjeri BiH, odnosno federaciju koja zadovoljava interese sve tri etničke zajednice i građana BiH.

– Nije lako pronaći pravi recept za to, ali potraga za pravim rješenjem mora da počne, nema više vremena za čekanje – naglasila je Fajon.

Mišljenja je da, osim što mora ostaviti otvorena vrata za BiH, EU mora preuzeti aktivniju ulogu kada je u pitanju situacija u BiH te da EU može ponuditi ekspertizu i iskustvo kada su u pitanju različite forme federalnog uređenja.

– Potrebno je preduzeti mjere da bi se zaustavila opasnost nazionalizma koja dolazi ne samo iz BiH već i iz drugih država EU. Puno se mostova saradnje mora sagraditi unutar BiH, kao i onih koji povezuju BiH s međunarodnim akterima – kazala je Fajon, dodajući da su promjene moguće, ali da će biti „dugotrajne i teške.“

Zastupnica u EP i zamjenica predsjednika izaslanstva EP za odnose sa BiH i Kosovom Dubravka Šuica ukazala je na važnost toga da bh. političari trebaju učiniti sve da BiH što prije dobije status kandidata za članstvo u EU te da će se onda s reformama ići „malo po malo.“

– Evropska komisija izabrana je zahvaljujući dogovoru triju velikih skupina stranaka različite orijentacije. U Hrvatskoj smo Picula i ja na različitim stranama, a u EU zagovaramo iste ciljeve. Treba li boljeg primjera za BiH? – kazala je Šuica.

Najavu da neće biti proširenja EU u idućih pet godina kaže treba shvatiti ne kao razočarenje, već kao ponudu “kvaliteta umjesto brzine”.

U BiH je, dodaje, prioritet poboljšati stanje privrede, jer će to olakšati i rješavanje političkih pitanja.

Bivši zastupnik u Evropskom parlamentu i predsjednik Njemačke Panevropske unije Bernd Posselt nije porekao da je ostvaren izvjestan napredak u BiH, ali je naglasio da su mnoge stvari veoma slične onim prije 20 godina.

Kada bi se povela debata o tome ko je krivac za to, kaže da bi se obratio objema stranama, političarima u BiH i evropskim političarima.

– Imamo jednu vrstu loše koalicije političara u EU koji ne žele ništa uraditi, jer ne žele proširenje i neophodne reforme, a imamo i političare u BiH koje ne čine ništa – kazao je Posselt.

Zato predlaže da je sada potrebno stvoriti novu koaliciju onih koji žele napredak, ali da nije moguće imati progres koji će organizirati „neko izvana“, odnosno iz Brisela, Berlina, Pariza, Ljubljane ili Zagreba.

S jedne strane, „oni mogu pomoći, ali ne mogu organizirati napredak BiH, što moraju uraditi političari i narod BiH, a s druge strane „stvarna promjena situacije, odnosno Ustava, Dejtonskog sporazuma itd., može se uraditi samo u saradnji s evropskim političarima“.

– Treba nam nova koalicija onih koji žele poraziti one koji ne rade ništa, na obje strane. To nije u interesu samo BiH, već i u interesu cijele Evrope – zaključio je Posselt na prvom panelu konferencije, čija je tema bila „Novi pristup Evropske unije prema BiH“.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*