Koalicija ‘Pod lupom’ vrši posmatranje ponovnog brojanja glasova

 

Koalicija je akreditirala 12 posmatrača koji trenutno posmatraju proces ponovnog brojanja glasova sa 126 biračkih mjesta iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine. Posmatrači Koalicije jedini su nestranački posmatrači u Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu, a dozvoljeno im je da posmatraju brojanje glasova, sortiranje i verifikaciju, što je relativno ograničen pristup.

Posmatrači Koalicije nemaju pristup magacinskom dijelu gdje se odlaže materijal, ali dobijaju kopiju rezultata za sve što se broji. Posmatrači Koalicije bili su spremni za posmatranje već 15.oktobra jer je najavljeni početak ponovnog prebrojavanja bio 16.oktobar, a stvarno prebrojavanje je počelo dva dana poslije, 18.oktobra.

Iako se kompletan proces ponovnog brojanja za određeni broj biračkih mjesta, u odnosu na očekivanje javnosti i političkih subjekata odvija sporo, Koalicija ‘Pod lupom’ podržava Centralnu izbornu komisiju u nastojanju da ispravi greške koje su napravljene tokom izbornog dana.

Koalicija naglašava da je ponovno brojanje glasova pokrenuto radi grešaka koje su napravili birački odbori na terenu, a ne sam CIK BiH. Nakon završetka procesa ponovnog brojanja glasova, Koalicija će u javnost izaći sa vlastitim zapažanjima vezanim za ovaj proces, navodi se u saopštenju Koalicije “Pod lupom”.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*