Na današnji dan ‘84. otvorene ZOI u Sarajevu

Na današnji dan prije 35 godina počele su 14. Zimske olimpijske igre, čiji je domaćin bilo Sarajevo. Tokom narednih deset dana, glavni grad BiH postao je centar svijeta i temelj svim budućim zimskim olimpijadama.

Sarajevo je za organizatora 14. Zimskih olimpijskih igara izabrao Međunarodni olimpijski komitet 1978. godine, u Atini.

Bila je to prva zimska olimpijada u nekoj socijalističkoj zemlji, a u organizaciju su utrošena velika sredstva.

Maskota 14. Zimskih olimpijskih igara bio je Vučko, kreacija Slovenca Jože Trobeca, koja je i 35 godina kasnije ostala simbol Sarajeva.

Osim dobro organizovanih igara, rezultat sedmogodišnjih priprema su i izgrađene saobraćajnice, hotelski kompleksi kako na planinama (Bjelašnica, Igman, Jahorina) tako i u gradu, sportski centri Skenderija i Zetra, žičare, ski liftovi i brojni drugi objekti.

U programu je bilo alpsko skijanje, bob i sankanje, hokej i umjetničko klizanje, biatlon, nordijsko skijanje i skokovi. Na ovim igrama prijavilo se 49 nacionalnih olimpijskih komiteta.

U Sarajevo je stigao rekordan broj učesnika, a otvaranje XIV zimskih olimpijskih igara pratilo je oko 60.000 Sarajlija, na stadionu Koševo, i oko dvije milijarde ljudi preko TV-a.

Olimpijski plamen upalila je klizačica Sanda Dubravčić, a jedna od najzanimljivijih priča je ta, da je nakon mjeseci bez snijega, nakon što je olimpijski plamen upaljen, tačno u 15:44 sati (7. februara), snijeg počeo padati.

14. Zimske olimpijske igre ostale su zapamćene i po nekoliko vječnih dostignuća i zanimljivosti.

Legendarni Jure Franko postao je prvi Jugoslaven koji je osvojio medalju na zimskim olimpijskim igrama. Austrija je podbacila osvojivši svega jednu bronzu. Senegalac Lamine Guèye u Sarajevu je postao prvi crnac iz Afrike koji se takmičio u skijanju na zimskoj olimpijadi. Jayne Torvill i Christopher Dean iz Velike Britanije osvojili su maskimalan broj bodova u umjetničkom klizanju, ocjenu koja nije ponovljeno do danas.

Na ceremoniji zatvaranja Zimskih olimpijskih igara, 19. februara, tadašnji predsjednik Međunarodnog organizacionog komiteta Juan Antonio Samaran je rekao kako je Sarajevo najbolji organizator Zimskih olimpijskih igara do tada.

“Doviđenja drago Sarajevo”, bile su riječi Samarana.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*