Optužnica protiv 5 osoba zbog neovlaštenog prometa drogama

Tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv pet osoba, koje su osumnjičene za krivična djela organizovanog kriminala i neovlašteni promet opojnim drogama.

Optužnica je podignuta protiv Abaz Adisa (1979.) iz Zenice, Topčagić Sumedina (1988.) iz Gračanice, Mahmutagić Admira (1981.) iz Doboja, Stanišić Denija (1992.) iz Zenice, te Mrkonjić Almira (1997.) iz Nirberga.

Optuženi se terete da su, tokom 2018. godine, pristupili grupi za organizovani kriminal koju je oformio optuženi Abaz Adis, a koja je osnovana radi neovlaštene nabavke i krijumčarenja u međunarodnoj prodaji opojnih droga marihuana i amfetamin, iz BiH prema zemljama EU i obratno, radi ostvarivanja imovinske koristi.

Oni su, prema optužnici, sredinom mjeseca juna 2018. godine, organizovali krijumčarenje oko 10 kilograma opojne droge marihuana, iz BiH prema Republici Sloveniji, a droga je otkrivena na graničnom prelazu Brod, prilikom ulaska u Hrvatsku.

Takođe, optuženi se terete za krijumčarenje opojne droge amfetamina, koja je iz Holandije krijumčarena u BiH.

Sprovedene aktivnosti realizovalo je Tužilaštvo BiH, zajedno sa policijskim službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a uz podršku Granične policije BiH. Ostvarena je i značajna međunarodna saradnja sa partnerskim institucijama Hrvatske, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*