Evropski pokret u BiH nastavlja realizaciju projekta “Stvaranje biznis lobija u BiH”

Evropski pokret u BiH sutra nastavlja realizaciju projekta “Stvaranje biznis lobija u BiH”, kojeg podržava Slovačka razvojna agencija SlovakAid putem ambasade u Sarajevu.

Osim stvaranja poslovnog lobija, koji treba znatno doprinijeti poboljšanju poslovnog okruženja u našoj zemlji, cilj projekta je povezivanje i razvijanje ekonomske suradnje između BiH i Slovačke.

– Republika Slovačka je, zajedno s Austrijom, Češkom, Mađarskom, Slovenijom i Turskom, iz dosadašnjeg iskustva u našem radu i odnosu predstavnika međunarodne zajednice prema Evropskom pokretu (kao lideru civilnog društva u oblasti EU integracija) jedan od najkonkretnijih i najiskrenijih partnera našeg društva na putu ka članstvu u EU – navode iz Evropskog pokreta u BiH.

U okviru navedenog projekta, u aktivnostima na području SBK-a sudjelovat će ambasador Slovačke u BiH Jan Pšenica.

Prema programu, predviđeno je da ambasador Pšenica posjeti Travnik i Donji Vakuf. Tom prilikom imat će sastanak sa premijerom SBK Tahirom Lendom i resornim ministrima iz vlade tog kantona.

Ambasador Pšenica susrest će se i sa vodećim privrednicima tog regiona te načelnicima šest općina kantona, koji su članovi i partneri Evropskog pokreta (Travnik, Novi Travnik, Vitez, Jajce, Kiseljak, Bugojno).

Prije početka razgovora s načelnicima općina regiona, Refik Lendo, načelnik Općine Novi Travnik i Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta potpisat će u zgradi Vlade kantona Memorandum o Evropskom partnerstvu. Time Općina Novi Travnik postaje 47. član – partner te organizacije u okviru procesa EU integracija Bosne i Hercegovine.

U okviru posjete Travniku, ambasador Pšenica posjetit će, u društvu premijera Tahir Lende i predstavnika Evropskog pokreta, moderno zdanje Univerziteta u Travniku.

Kantonalna dugoročna politika je da ovaj region postane najmoderniji centar za stjecanje visokog obrazovanja, a Univerzitet Travnik i Internacionalni Univerzitet Travnik treba da budu nosioci tog projekta.

Nakon boravka u Travniku, ambasador Pšenica posjetit će Općinu Donji Vakuf, gdje je planiran susret s načelnikom Husom Sušićem i njegovim suradnicima te obilazak poslovnog pogona kompanije “Promo”, koja se bavi proizvodnjom montažnih kuća.

Tom prilikom direktor Promo d.o.o. Kemal Čolak i predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo potpisat će Memorandum o poslovnoj suradnji i evropskom partnerstvu u okviru procesa EU integracija i poslovnog lobija u BiH.

Biznis lobiju u BiH, koji početkom naredne godine pokreće Evropski pokret, dosad su pristupile renomirane kompanije poput “Violeta” – Grude, “Mljekare Meggle” Bihać, “Regeneracija” – Sarajevo/Velika Kladuša, “Austronet”- Kozarac/Prijedor, “Promo” – Donji Vakuf , Tvornica mašina Travnik, Tvornica montažnih kuća Krivaja – Zvidovići, “Majnex” – Pale i drugi, dok su oficijelni partneri projekta SensServis – Sarajevo i Radio Bobar – Bijeljina.

– Projekt tokom 2014. godine podržava SlovakAid, a očekuje se nastavak suradnje sa Slovačkom razvojnom agencijom i ambasadom Slovačke i tokom 2015. godine – saopćila je Press služba EPUBiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*