Žestoka bitka za posljednje uporište IDIL-a u Siriji

Borci Sirijskih demokratskih snage (SDF), potpomognuti američkim, francuskim i britanskim snagama, pokrenuli su svoju odlučujuću bitku za eliminaciju snaga ekstremističke organizacije IDIL koncentrisanih na istoku Sirije, u mjestu Baghuz, napisao je CNN, ističući kako se vjeruje da je u gradu ostalo najmanje 500 boraca IDIL-a, ali i do 1.500 civila, iako su u protekle dvije sedmice borbe zaustavljene kako bi civili mogli napustiti grad, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“U zoru u nedjelju, zračni udari koalicije predvođeni SAD-om udarili su zapadni dio Baghuz Al Fukanija, šaljući tamne stupove dima u nebo”, piše CNN. Komandanti SDF-a tvrde da se njihovi borci suočavaju sa žestokim otporom IDIL-ovih militanata, koji su ispod grada iskopali mrežu tunela.

Na svom vrhuncu IDIL je kontrolisao prostranstvo veličine Portugala, odnosno velike prostore Iraka i Sirije, da bi se njegova teritorija sada smanjila na prostor od četiri kvadratna kilometra – odnosno do malog džepa u istočnoj pokrajini Deir Ezor u Siriji, u blizini iračke granice.

Prema procjeni CJTF-OIR (koalicije koja se bori protiv ISIS-a), oko 7,7 miliona ljudi živjelo je pod IDIL-ovom vladavinom, a mnogi od njih plaćali su grupne poreze, takse i kazne, što je IDIL-u donosilo velike prihode. U godinama nakon toga, godišnji prihod grupe je više nego prepolovljen: sa 1,9 milijardi dolara 2014., na maksimalnih 870 miliona dolara u 2016. godini, prenosi CNN. Uprkos gubitku teritorije, i fondova, UN-ov odbor procijenio je u julu 2018. da je članstvo IDIL-a u Iraku i Siriji još uvijek bilo između 20.000 i 30.000 ljudi.

CNN podsjeća da je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) prošle srijede nagovijestio da je poraz IDIL-a neizbježan, ističući da će “100-postotno preuzimanje kalifata” službeno objaviti ove sedmice. No, ranije ovog mjeseca objavljen je i izvještaj Pentagona, koji predviđa da će IDIL, nakon što se američke trupe povuku iz Sirije, vjerovatno vratiti teritoriju u roku od šest do 12 mjeseci.

“Vidio sam ga sopstvenim očima“, rekao je 53-godišnji Džuma Hamdi Hamdan. “Bio je u Kešmi, i u septembru su ga ćafiri (nevjernici) pokušali uhvatiti”.

Hamdan je rekao da je Bagdadi u Kešmi bio oko pola godine, te da je nakon napada otišao u Baghuz, odakle je pobjegao u pustinju početkom januara. Ova informacija poklapa se s izvještajima visokih regionalni zvaničnika, koji kažu da on vjerojatno još tamo, jer se ostaci takozvanog kalifata, kojeg je sagradio, raspadaju u blizini, piše Guardian.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*