GiPS uvezao prvi CNG autobus u BiH

Gradsko saobraćajno preduzeće Tuzla u svoj vozni park uveo je prvi CNG autobus u Bosni i Hercegovini. Riječ je o autobusu koji umjesto dizel goriva koristi prirodni zemni gas. Autobus je marke Mercedes Benz sa 42 sjedeća mjesta i ukupnim kapacitetom prijevoza 90 putnika.

Bosna i Hercegovina je dobila prvi autobus koji je i ekološko prihvatljiv. CNG autobusi imaju i znatno nižu emisiju štetnih plinova od dizelskih, a posebno čađe, pa su ekološki prihvatljiviji. Grad Tuzla spada u gradove koji su opterećeni industrijskim zagađenjima, te je od velikog značaja da što veći broj vozila budu ekološki prihvatljivi.

Gradsko saobraćajno preduzeće Tuzla, kao društveno odgovorna firma, prepoznala je taj značaj, i odlučila se na uvoz CNG autobusa jer je zaštita okoliša i građana prioritet zbog samog utjecaja na zdravlje građana.

-Svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo svi, kao građani Tuzle, ali i čitave Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju zagađenost okoline. To je GiPS-u kao javnom preduzeću bio osnovni poticaj da nabavi CNG autobus koji vozi na prirodni zemni gas, jer svojim poslovanjem želimo da budemo u korak sa evropskim načinom odvijanja javnog saobraćaja, gdje CNG autobusi u potpunosti zamjenjuju one koji imaju pogonski motor na dizel- rekao je direktor Gradskog i prigradskog saobraćajnog preduzeća Tuzla Dževad Ćosićkić.

Gradsko saobraćajno preduzeće Tuzla najavljuje uvoz još CNG autobusa jer će veći broj CNG autobusa i jeftiniji prijevoz sa pozicije preduzeća uticati na kvalitet prijevoza u gradu za putnike.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*