New York Times: CIA koristila usluge više od hiljadu bivših nacista

CIA i druge agencije su koristile usluge više od 1.000 bivših nacista tokom Hladnog rata, a potom činile sve da prikriju njihovu prošlost, piše “New York Times”.

Kako za ugledni list navodi Erik Lihtblau, autor knjige “Nacisti u komšiluku: Kako je Amerika postala sigurno utočište za Hitlerove ljude”, američke obavještajne agencije su vidjele bivše naciste i njihova obavještajna saznanja kao “značajan antisovjetski kapital” i zato su ih pedesetih godina prošlog vijeka “agresivno regrutirali”.

-Vjerovali su da su vrijednost obavještajnih saznanja bivših nacista o Rusima nadjačavaju sve ‘moralne dileme’ vezane za njihovo služenje Trećem rajhu – navodi autor.

Lihtblau je tokom rada na knjizi razgovarao s više stotina svjedoka, a tokom istraživanja otkrio je i dosad nepoznatu dokumentaciju.

Direktor centra “Simon Vizental” Efraim Zurof rekao je za “Times of Israel” da je odavno poznata “spremnost zvaničnika SAD da sarađuju s bivšim nacistima”.

Istoričar i istraživač Holokausta Richard Breitman, koji je otvarao tajna dosijea o zločinima nacista iz Drugog svjetskog rata, ocijenio je da su američke agencije u tom periodu koristile više od 1.000 “naci-špijuna”, a među njima su i oni za koje se sumnja da su direktno umiješani u ratne zločine.

Jedan od bivših nacista, kasnije američkih špijuna, bio je oficir SS-a, za koga se u dosijeu CIA navodi da je “vjerovatno kriv za manje ratne zločine”, dok se drugi vezuje s masakrom više hiljada Jevreja u Litvaniji tokom rata.

-CIA je čak pomogla i visokorangiranom oficiru nacističke Njemačke i jednom od implementatora zloglasnog Konačnog rješenja Adolfu Eichmannu da s porodicom emigrira u SAD, što je bila svojevrsna nagrada za njegovo ‘lojalno poslijeratno službovanje’ za SAD”, navodi “New York Times”.

Kako ističe liberalno web-glasilo “Talking points memo”, ova otkrića stižu samo nedjelju dana nakon što je agencija Associated Press otkrila da su milioni dolara socijalne pomoći isplaćeni desetinama osumnjičenih za saradnju s nacistima čak i nakon što su protjerani iz SAD.

Jedan od njih je i Jacob Denciger, koji je kao uspješan privrednik iz SAD pobjegao u Nemačku 1989. godine nakon što su se pojavili lovci na naciste. On je kasnije otišao u Hrvatsku, gdje i dan danas dobija 1.500 dolara mjesečno od poreznih obveznika SAD, prenosi B92.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*