CIK BIH: Završeno brojanje, utvrđeni konačni rezultati općih izbora u BiH

Stranka demokratske akcije (SDA) osvojila je ukupno 110 mandata na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, saopćila je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u današnjoj odluci o utvrđivanju rezultata općih izbora u Bosni i Hercegovini održanih 12. oktobra.

Time je SDA postala vodeća stranka u Bosni i Hercegovini s obzirom na to da je pojedinačno osvojila najviše mandata od ukupno 518, koliko se zvaničnika bira na Općim izborima u Bosni i Hercegovini.

SDA će tako imati člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića i potpredsjednika bh. entiteta RS-a iz bošnjačkog naroda Ramiza Salkića.

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH SDA će imati deset zastupnika od kojih devet iz bh. entiteta FBiH i jednog iz bh. entiteta RS, Predstavničkom domu Parlamenta FBiH 29, Koalicija Domovina koju predvodi SDA u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS imat će pet zastupnika, dok će u skupštinama deset kantona u bh. entitetu FBiH SDA imati ukupno 71 zastupnika.

Koalicija HDZ BiH – HSS – HKDU- HSP HB imat će ukupno 52 mandata, a te stranke u drugoj Koaliciji proširenoj za HSP dr. Ante Starčević još 17 što znači ukupno 69 mandata.

HDZ BiH će samostalno imati člana Predsjedništva BiH  iz hrvatskog naroda Dragana Čovića, a potpredsjednika bh. entiteta RS iz hrvatskog naroda Josipa Jerkovića iz Koalicija HDZ BiH – HSS – HKDU- HSP HB.

U Predstavničkom domu PS BiH  HDZ BiH – HSS – HKDU- HSP dr. Ante Starčević – HSP HB  imat će četiri zastupnika iz bh. entiteta FBiH, Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Koalicija  HDZ BiH – HSS – HKDU- HSP HB u skupštinama kantona u FBiH imat će 51 zastupnika.

Savez za bolju budućnost (SBB) osvojio je ukupno 56 mandata: četiri u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz bh. entiteta FBiH, 16 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te 36 zastupnika u skupštinama deset kantona u FBiH.

Na svim nivoima vlasti u BiH Demokratska fronta (DF) osvojila je ukupno 46 mandata, i to pet u Predstavničkom domu PS BiH iz bh. entiteta FBiH, 14 u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te 27 u skupštinama kantona u bh. entitetu FBiH.

S osvojenih ukupno 43 mandata Socijaldemokratska partija (SDP) je peta stranka u Bosni i Hercegovini. SDP će imati tri zastupnika u Predstavničkom domu PS BiH, 11 u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i 29 u skupštinama kantona u bh. entitetu FBiH.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) osvojio je ukupno 38 mandata u BiH.

SNSD će imati predsjednika RS-a što će biti Milorad Dodik.

U Predstavničkom domu PS BiH SNSD će imati šest zastupnika iz bh. entiteta RS, 29 zastupnika u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS, te tri u skupštinama kantona u FBiH.

HDZ 1990 imat će ukupno 25 mandata, i to jedan u Predstavničkom domu PS BiH, četiri u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i 20 u skupštinama kantona u FBiH.

Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) osvojila je ukupno 13 mandata: jedan u Predstavničkom domu PS BiH iz bh. entiteta FBiH, četiri u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te osam u skupštinama kantona bh. entiteta u FBiH.

Stranka za BiH ima ukupno osvojenih deset mandata: tri u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i sedam u skupštinama kantona bh. entiteta FBiH.

Među značajnijim strankama su i Koalicija DNS – NS -SRS s osvojenih ukupno devet mandata: jedan u Predstavničkom domu PS BiH iz bh. entiteta RS i osam u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS.

Tu je i PDP koji će imati sedam mandata u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS, a jedan u Koaliciji s NDP-om u Predstavničkom domu PS BiH iz bh. entiteta RS.

Iz PDP-a je i novi član Predsjedništva BiH iz srpskog naroda Mladen Ivanić.

 

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*