Reproduktivno zdravlje žena Romkinja nije zadovoljavajuće

Udruženje žena Romkinja ˝Bolja budućnost˝ danas je prezentovalo rezultate preventivnih programa očuvanja reproduktivnog zdravlja Romkinja sa područja Tuzle i prevencije nasilja u porodici. U projekat je bilo uključeno više od 100 žena Romkinja.

Kada je u pitanju prevencija nasilja u porodici cilj je bio brojnim aktivnostima smanjiti broj žrtava u romskim porodicama i poboljšati saradnju institucija i organizacije u cilju prevencije nasilja.

Što se tiče očuvanja reproduktivnog zdravlja namjera je bila povećati broja Roma i Romkinja uključenih u sistem zdravstvene zaštite. Urađeni su ginekološki i mamografski pregledi kako bi se sagledala trenutna situacija.

Rezultati mamografskih pregleda su poražavajući jer samo 16 posto pregledanih žena ima uredne nalaze, dok su ostale žene upućene na liječenje.

Što se tiče ginekoloških pregleda, rezulatati su nešto povoljniji, ali se radilo i na savjetovanju kako bi se dodatno podigla svijest žena o očuvanju zdravlja.

Rezultati projekta su pokazali da je potrebno mnogo raditi kako bi se unaprijedilo reproduktivno zdravlje žena Romkinja, čime će se Udruženje žena romkinja Bolja budućnost, u saradnji sa nadležnim institucijama, baviti u narednom periodu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*