Mektić u Istanbulu: BiH ne smije biti žrtva migracija

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić učestvuje u Istanbulu na dvodnevnoj ministarskoj konferenciji Budimpeštanskog procesa na kojem se razgovara o problemu migracija. Mektić je naglasio da se naša zemlja suočava sa dodatnim izazovom jer se nalazi na vanjskoj granici Evropske unije, ali da neće dozvoliti da postane hotspot za migrante.

Na konferenciji učestvuju predstavnici 50 zemalja iz Evrope, Bliskog istoka i Azije te brojnih međunarodnih organizacija.

Govoreći o problemu migracija, ministar Mektić je zatražio od Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana da upravljaju ovim procesom, naglašavajući da pojedine zemlje, a posebno Bosna i Hercegovina ne smiju biti žrtve migracija.

Posebno je ukazao na problem krijumčarenja ljudi te naveo kako organizovane kriminalne grupe preuzimaju upravljanje rutom i na tome nezakonito zarađuju veliki novac.

Bosna i Hercegovina se, naveo je Mektić, suočava sa dodatnim izazovom i problemom jer se nalazi na vanjskoj granici Evropske unije, ali ne želi i neće dozvoliti da postane hotspot za migrante.

Zbog toga je podržao Akcioni plan i predloženu Istanbulsku deklaraciju, kojom se definira buduća zajednička saradnja i mjere u oblasti migracija.

Iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine je saopćeno kako je skup u Istanbulu važan za Bosnu i Hercegovinu jer na njemu učestvuju predstavnici zemalja koje su izvor migracija, ali i zemalja kroz koje migranti prolaze na putu ka Zapadnoj Evropi te će informacije o broju i trendovima migranata biti korisne za buduće planiranje mjera za bolju kontrolu i upravljanje tim procesom.

Stav Bosne i Hercegovine je da protiv migracija koje predstavljaju globalni problem treba iznaći zajednički odgovor na nivou Evropske unije i zemalja regiona, jer pojedinačne mjere država ne daju očekivane rezultate, kao i adekvatna rješenja u zemljama koje su izvor migracija, navodi se u saopćenju.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*