Izvršeno 299 inspekcijskih nadzora poreznih obveznika

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su, u okviru kontrole zakonitosti poslovanja, od 13. do 23. oktobra 2014. godine izvršili ukupno 229 inspekcijskih nadzora poreznih obveznika- priređivača igara na sreću klađenjem i poreznih obveznika koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine i uslužnih djelatnosti.

Zbog utvrđenih nepravilnosti izdato je 113 rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti i zapečaćen je 81 objekt, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije.

U toku kontrola u 93 uplatna mjesta priređivača igara na sreću klađenjem zatečena je oprema za priređivanje nedozvoljenih igara na sreću tzv. virtualnih igara (bingo, utrke pasa, win loto), koja je zapečaćena u posebnim prostorijama.

Predmet inspekcijskog nadzora bila je kontrola rada bez odborenja nadležnog organa, poštivanje odredbi Zakona o doprinosima i Zakona o fiskalnim sistemima u Federaciji BiH, te angažovanje neprijavljenih radnika.

Nepravilnosti koje su utvrđene u toku kontrola odnosile su se na nepoštivanje Zakona o fiskalnim sistemima, odnosno na ne evidentiranje prometa putem fisklanog uređaja, neizdavanje fiskalnih računa, organiziranje nedozvoljenih igara na sreću, rad bez odobrenja nadležnog organa, te angažovanje neprijavljenih radnika, navodi se u saopćenju.

Porezna uprava nastavlja sa intenzivnim kontrolama poreznih obveznika na području Federacije BiH u cilju povećanja discipline poreznih obveznika, odnosno poštivanja Zakona o Poreznoj upravi Federacije BiH i drugih poreznih zakona i podzakonskih akata, saopćeno je.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*