UIO BiH: Za narednu godinu planirano 6 milijardi i 119 miliona KM bruto prihoda od indirektnih poreza

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH usvojio je na današnjoj sjednici Plan rada Uprave za 2015. godinu u kome se osnovne aktivnosti usmjeravaju na naplatu indirektnih poreza, kontrolu povrata PDV-a i poboljšanje naplate prinudnim putem od dužnika.

Po usvojenom Planu rada, UIO u 2015. godini planira da prikupi prihode od indirektnih poreza u bruto iznosu 6.119.200.000 KM i u neto iznosu 5.081.200.000 KM, saopćeno je nakon sjednice održane u Banjoj Luci.

U Planu rada navodi se da će biti modernizovani poslovni procesi UIO u skladu sa domaćim i svjetskim trendovima, a planirano je i uspostavljanje i razvoj analize rizika kao preduslova uspješnosti provođenja kontrola, ažuriranje i analize baza podataka o obveznicima gdje se podaci koriste za otkrivanje, sprečavanje i procesuiranje krivičnih djela i prekršaja iz oblasti indirektnih poreza.

Zaključeno je da sektori i odjeljenja UIO na osnovu usvojenog Plana rada za 2015.godinu utvrde svoje operativne planove rada sa preciziranim rokovima provedbe mjera i to najkasnije 30 dana od dana usvajanja Plana rada.

Upravni odbor UIO odobrio je na današnjoj sjednici zahtjev UIO za budžet naredne godine u minimalnom iznosu od 84,2 miliona KM, a da se predloženi aneks u vezi sa kapitalnim ulaganjima u vrijednosti od oko 30 miliona KM razmotri u saradnji sa Ministarstvom finansija i trezora BiH i Vijećem ministara, koje će i predložiti nacrt budžeta za iduću godinu.

Na sjednici Upravnog odbora UIO upozoreno je da zbog aranžmana s MMF-om nema novih zapošljavanja, osim ako Vijeće ministara BiH donese odluku o tome, što je definisano i zakonom o budžetu institucija BiH, te je neophodno imati i tu odredbu u vidu prilikom planiranja budžeta.

Upravni odbor UIO danas nije donio odluku o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava sa jedinstvenog računa za period oktobar- decembar 2014. godine, kako bi se još jednom provjerili podaci o krajnjoj potrošnji.

Zaduženi su članovi Upravnog odbora iz reda eksperata i zaposleni u Odjeljenju za krajnju potrošnju da provjere ove podatke i nakon toga da se dostavi prijedlog odluke o privremenim koeficijentima za posljednji kvartal ove godine.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*