Sorensen: Nove vlasti moraju raditi na uspostavljanju mehanizma koordinacije

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, koji odlazi s ove dužnosti, ponovio je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu da nove vlasti koje će voditi BiH u naredne četiri godine moraju raditi na uspostavljanju funkcionalnog mehanizma koordinacije.

Naglasio je da BiH ne napušta razočaran nego s osjećanjem da je postajala prilika koja nije iskorištena u jednom trenutku, dodajući da bi volio da su pregovori započeti jer “bili smo jako blizu tokom mog mandata da ih zaista započnemo”.

Ocijenio je da za BiH nije prednost što svake dvije godine ima izborni ciklus jer to istovremeno uništava politički dijalog koji je možda izvodljiviji u drugim zemljama i mišljenja je da kada bi vremenski razmak među izbornim ciklusima bio veći, možda bi postojala prilika za bolji politički dijalog.

Kada je u pitanju mehanizam koordinacije Sorensen kaže da je dogovor bio postignut, ali nekoliko sati kasnije taj sporazum je propao iz nekog razloga te će stoga to biti prva stvar kojom će se morati pozabaviti nove vlasti sve to da bi se mogla koristiti sredstva Evropske unije.

Naveo je da se 85 posto negativnih nalaza iz Izvještaja o napretku BiH ka EU može riješiti samim uspostavljanjem mehanizma koordinacije zbog čega Sorensen ne vidi razloga zašto se to ne bi uradilo.

– Vjerujem da postoji dobra šansa da se vlasti formiraju.Ne vjerujem da BiH više ima taj luksuz da protraći 11 mjeseci za formiranje vlada kao što je bio slučaj prošli put te mislim da će se to, ako ništa drugo, promijeniti – stava je Sorensen.

Na pitanje novinara ko je od političara bio “najteži” za pregovaranje Sorensen je jasno kazao da su svi podjednako “teški”, ali bez obzira na to politika Evropske unije će ostati. Te politike formiralo je 28 zemalja članica.

Ponovio je da je strukturalni dijalog o pravosuđu pokrenut 2012. godine da bi se pomoglo pravosudnim vlastima u BiH i pokrenule određene stvari te pružila podrška. Tada su identificirani problemi te je Sorensen stava da je poglavlje o pravosuđu nešto što se treba prvo otvoriti u pregovorima i zadnje zatvoriti upravo zbog važne uloge pravosuđa, a kada je u pitanju BiH ima još jako puno stvari na kojima se treba raditi posebno u aspektu građanskog prava.

– Nisam tu da komentiram odnose među pravosudnim institucijama, ali one moraju funkcionirati onako kako funkcioniraju u svakom društvu u kojem imate vladavinu prava. To je proces koji zahtijeva određeno vrijeme da bi postojale institucije koje se mogu boriti protiv korupcije i drugih teških pitanja – istaknuo je Sorensen.

Poručio je da je Bosna i Hercegovina evropska zemlja, zemlja koja pripada Evropskoj uniji te je podsjetio da je EU pružila brzu podršku i jako brzo reagirala kada su BiH sredinom maja zahvatile poplave i klizišta.

– Mislim da je ovo dobar trenutak da se pozdravim s ovom zemljom, jer će me neko drugi zamijeniti i imati priliku da radi s novoizabranim vlastima. U odnosu na tri godine ranije mi sada tačno znamo koji su to zadaci i šta možemo očekivati jedni od drugih i šta je to šta trebamo uraditi – kazao je Sorensen.

Sorensen iz BiH odlazi 31. oktobra na novu funkciju u Ženevi, ali je novinarima danas kazao da ne zna ko će biti njegov nasljednik na ovoj poziciji niti kada će ta osoba doći, dodajući da je to uobičajena diplomatska procedura imenovanja šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*