Grabar-Kitarović potpisala pomilovanje Huanitu Luksetiću

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović potpisala je pomilovanje za Huanita Luksetića, koji je osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog marihuane koju je uzgajao kako bi ublažio simptome multiple skleroze.
Predsjednica je izjavila za Hrvatski radio da je prijepodne potpisala pomilovanje Luksetića.

– Poslali smo svu dokumentaciju Ministarstvu pravosuđa koje treba izvijestiti gospodina Luksetića, odnosno njegovog pravnog zastupnika o tom pomilovanju. Moram vam reći da iskreno, kao čovjek, osjećam se jako dobro. Ovu ovlast predsjednice Republike mogu iskoristiti u trenucima kada je u pitanju život nečiji i zdravstveno stanje – dodala je Grabar-Kitarović.

Ona je pred kraj januara kazala da ne može automatski pomilovati Luksetića, već da on ili njegov pravni zastupnik moraju podnijeti molbu za pomilovanje preko Ministarstva pravosuđa, koje dostavlja izvještaj predsjednici Hrvatske.

Drugostepeni sud potvrdio je osuđujuću presudu Općinskog suda u Rijeci Huanitu Luksetiću na dvije godine zatvora za ilegalnu proizvodnju marihuane radi prodaje iako je Luksetić, koji boluje od multiple skleroze, u svojoj odbrani tvrdio da je marihuanu uzgajao zbog proizvodnje kanabisova ulja koje ublažava simptome njegove bolesti.

Predmet je na drugom stepenu prebačen na Županijski sud u Osijeku gdje je donesena drugostepena potvrđujuća presuda.

(Vijesti.ba / HRT / RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*