U prvom polugodištu u TK devet posto manje krivičnih djela

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Informaciju o stanju sigurnosti na području Tuzlanskog kantona za period januar – juni 2014. godine.

Evidentirano je 9,38 posto manje krivičnih djela u odnosu na isti period 2013. godine.

U periodu od januara do juna 2014. godine ostvaren je procent otkrivenosti krivičnih djela prijavljenih po nepoznatom počiniocu u iznosu od 42,58 posto i procent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela od 61,25 posto.

Kada se radi o javnom redu i miru na području Tuzlanskog kantona tokom prvog polugodišta 2014. godine evidentiran je veći broj narušavanja javnog reda i mira za 14,6 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Istovremeno evidentiran je i veći broj prekršaja za 18,2 posto. Na negativni trend pogoršanja stanja javnog reda i mira poseban uticaj su imali protestni skupovi koji su održavani tokom februara u masovnom broju na prostoru više općina Tuzlanskog kantona, a posebno u Tuzli, zbog sjedišta institucija vlasti i pravosudnih organa.

Skupovi su nastavljeni u manjem obliku u vidu protesta radnika pred zgradama javnih ustanova, kao i pravosudnih organa i tokom mjeseca marta, aprila, maja i juna.

Pored protesta sindikalnih organizacija i nezaposlenih radnika, na području PU Živinice organizovani su masovni protesti prodavača sa prostora pijace u Živinicama, zbog neriješenog imovinsko-pravnog odnosa s općinskim strukturama.

Na osnovu prezentiranih podataka iz bezbijednosti saobraćaja može se reći da je stanje na zadovoljavajućem nivou.

Međutim, dolazak ljetnih mjeseci, kretanja vozača većim brzinama od dozvoljenih i neprilagođenih putevima Tuzlanskog kantona, porast gustine saobraćaja (priliv vozila iz inostranstva), kretanja motociklista, biciklista, zaprega na putevima predstavlja dodatna opterećenja na putevima ali i sigurnost kako vozača, tako i ostalih učesnika u saobraćaju, saopćeno je nakon sjednice Vlade TK-a.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*