“Migranti danas neće biti premješteni u Sarajevo”

Grupa od oko 250 migranata iz Unsko-sanskog kantona (USK) danas ipak neće biti prebačena u prihvatni centar Ušivak kod Hadžića, potvrdio je za BHRT ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić. Reagovali su i stanovnici Hadžića.

Nadležni iz Opštine Hadžići reagovali su zbog usložnjavanja situacije u vezi sa migrantskom krizom, javila je reporterka BHRT-a Emira Ahmedhodžić.

Prema riječima opštinskog načelnika Hamde Ejubovića, sav teret je pao na lokalnu zajednicu, a nadležni sa viših nivoa ne rješavaju adekvatno ovaj problem.

Ejubović je rekao kako je Ustav Federacije BiH prekršen prilikom smještanja migranata u centar u Ušivak, jer ih nije niko konsultovao.

Teret migrantske krize ne može pasti samo na tri opštine u FBiH, istakao je načelnik Hadžića.

Dodao je da ne isključuje i mogućnost zatvaranja prilaza ovoj opštini ako nadležni ne poduzmu mjere za rješavanje migrantske krize.

Oko 3.500 migranata su smešteni u prihvatnim centrima u BiH.

U BiH je od početka godine registrovano 1.548 ilegalnih migranata, što je ogromno povećanje u odnosu na isti period prošle godine i BiH se ne može sama boriti protiv tako velikog priliva, izjavio je Srni direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*