Penzioneri zadovoljni odlukom Vlade o povećanju najnižih penzija

Savez udruženja penzionera FBiH pozdravlja današnju odluku Vlade FBiH o povećanju iznosa najniže penzije za 3,2 posto, počevši od 1. januara 2019. godine.

“Pozdravljamo, prije svega, činjenicu da je Vlada FBiH ovako brzo reagovala. Podsjećam da je Zavod PIO, na osnovu naših zahtjeva, 8. januara uputio zahtjev Vladi FBiH o povećanju iznosa najnižih penzija budući da su stvoreni uslovi za to, imajući u vidu porast BDP-a i pozitivno poslovanje Zavoda”, podsjeća u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić.

On napominje da Vlada FBiH nije mogla ranije realizovati zahtjev zbog neusvajanja budžeta FBiH za 2019. godinu i Finansijskog plana Zavoda PIO. No, danas su stvoreni uslovi za to.

Mehić upozorava na problem zbog kojeg će, kako kaže, biti “živa muka podići penzije na normalan nivo”.

“Naime, penzioneri nisu dobili povećanje penzije od januara 2014. do marta 2018. godine. Novi zakon dočekali smo sa niskim penzijama. Sada je veliki problem ispraviti sve to”, navodi on.

Naš sagovornik ističe da je novi zakon, ipak, otvorio vrata za mogućnost povećanja penzija, te da su penzioneri zadovoljni ovim rješenjem.

“Učestvovali smo u kreiranju novog zakona i podržavamo ga. Postoje dobre stvari u njemu, prvenstveno to da će ljudi dobiti penziju onoliko koliko su zaradili, na osnovu staža i uplaćenih doprinosa. Drugo, zakon propisuje da će se svake godine, redovno, vršiti usklađivanje penzija sa rastom BDP-a i troškova života u prošloj godini”, kaže Mehić.

Kao dobru stranu novog zakona ističe i činjenicu da Vlada FBiH može, ukoliko se ispune finansijski uslovi, vršiti vanredno usklađivanje penzija.

“Novi zakon pominje i minimalne penzije, koje su do sada bile 348 KM. Kaže se, ukoliko se stvore materijalni uslovi i Zavod PIO posluje pozitivno, Vlada može donijeti vanrednu odluku o povećanju iznosa minimalne penzije. Ta populacija, odnosno tih 190.000 penzionera će 16. aprila, nakon usklađivanja penzija, startati sa novom bazom, a to će biti 359 KM. Dakle, od aprila će najniža penzija biti oko 370 KM”, precizira Mehić.

Stoga, pozdravlja današnju odluku o povećanju iznosa najniže penzije.

“Radićemo i dalje. Zakon je omogućio manevarski prostor, a mi to moramo koristiti i zahtijevati”, poruka je predsjednika Saveza udruženja penzionera FBiH.

(Vijesti.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*