(Video) Kolegij gradonačelnika Tuzle odredio mjere pomoći nakon požara na Gradskoj pijaci

Na vanrednoj sjednici kolegija Gradonačelnika Tuzle održanoj danas, našla se jedna tačka dnevnog reda, i to Informacija o požaru na Velikoj pijaci u Tuzli sa prijedlogom mjera. Istaknuta je velika zahvalnost svima koji su učestvovali u brzom gašenju požara, kao i na koordiniranim aktivnostima svih gradskih službi. Na terenu je bilo oko 40 vatrogasaca sa 7 vozila, veliki broj policijskih službenika osiguravao je događaja i regulisao saobraćaj kako bi vatrogasci i hitna pomoć nesmetano radili. Služba Hitne medicinske pomoći zbrinula je 21 povrijeđenu osobu. Štete se još uvijek zbrajaju. Sigurno je to da je Javno preduzeće Tržnice pijace Tuzla pretrpjelo ogromnu materijalnu štetu kao i više od 60 korisnika, čiji štandovi su uništeni.

Kako bi unesrećeni što prije dobili pomoć, danas su doneseni slijedeći zaključci:

1.Povodom požara, koji se desio na lokalitetu Velike pijace u Tuzli, očekuje se da će nadležni pravosudni i policijski organi, uključujući i nadležne iz protivpožarnog inspektorata promptno okončati istragu i objaviti njene rezultate, kako bi što prije nadležni iz “Tržnica i pijaca” d.o.o. Tuzla mogli krenuti u daljnje aktivnosti na normalizaciji stanja na Velikoj pijaci u Tuzli.

2.Čim nadležni pravosudni i policijski organi dozvole ulazak na Veliku pijacu, odmah će “Tržnice i pijace” d.o.o. Tuzla, u saradnjisa JKP “Komunalac” Tuzla i po potrebi drugim javnim preduzećima, čiji je osnivač Grad Tuzla, krenuti u raščišćavanje lokaliteta Velike pijace, kako bi se moglo što prije nastaviti sa radom, odnosno obavljati djelatnost pijaca.

3.Grad Tuzla ćeobezbijediti interventna sredstva neophodna za tekuće poslovanje i otklanjanje štetnih posljedica, a Gradonačelnik, koji je na to ovlašten Zakonom i Odlukom o izvršavanju Budžeta Grada Tuzla će kroz odluku o prestruktuiranju rashoda Budžeta Grada Tuzla za 2019. godinu (unutrašnju preraspodjelu)  obezbijediti dodatnih 55.000 KM sa namjenom osiguranja kontinuiteta osnovne djelatnosti “Tržnicaipijaca” d.o.o. Tuzla.

4.Kada su u pitanju korisnici usluga “Tržnice i pijace” d.o.o. Tuzla, istima će ili na slobodnim prostorima na Velikoj pijaci ili na prostoru Tržnice “Istok” (tzv. Mala pijaca) biti omogućeno besplatno korištenje štandova u periodu od 4 (četiri) mjeseca.

5. Osim naprijed navedenog, korisnicima usluga “Tržnice i pijace” d.o.o. Tuzla, bit će obezbijeđena interventna novčana pomoć sa pozicija Službe za ekonomski razvoj idruštvene djelatnosti u skladu sa članom 15. do 18. Pravilnika o kriterijima i postupku za ostvarivanje prava naproširene oblike socijalne pomoći u Gradu Tuzla (Službeni glasnik Općine Tuzla”, broj 11/10 i 2/11  i “Službeni glasnik Grada Tuzla”, broj 1/17) i to u iznosu 1.000 KM po korisniku.

6.Nakon što se dobije konačani izvještaj o nastaloj šteti, razmatrat će se i druge dodatne mjere pomoći.

Opširnije u video prilogu…

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*