VIDEO: Dogodilo se na današnji dan… 27. maj/svibanj

Talijanski revolucionar i borac za ujedinjenje i slobodu Italije Giuseppe Garibaldi, na današnji dan 1864. godine je započeo napad na sicilijanski Palermo u okviru ujedinjenja Italije. Opsada Palerma, u kojoj je Garibaldi imao prilično veliku potpora stanovnika grada, trajala je kratko, a završena je britanskom intervencijom koja je dovela do potpisivanja predaje i odlaska napuljske vojne posade. Garibaldi je na taj način ostvario bitnu pobjedu koja mu je omogućila da u narednih 6 sedmica osvoji cijelu Siciliju i sa svojim ‘crvenokošuljašima’ prijeđe na Apeninski poluotok.

Godine 1937. u kalifornijskom San Franciscu otvoren je most Golden Gate, jedan je od najprepoznatljivijih simbola grada, ali i SAD-a. Most je nakon izgradnje bio najveći viseći most na svijetu, a trenutno zauzima osmo mjesto po veličini.

Na današnji dan 1930. godine, Richard Drew je otkrio samoljepljivu traku, preteču današnjeg selotejpa.

Dvadeset i sedmog maja 1964. godine, umro je Džavaharlal Nehru, indijski državnik i političar. Poslije Gandija, bio je najznačaniji borac za oslobođenje Indije od kolonijalizma. Školovao se u Engleskoj, na Univerzitetu u Cambridgeu gde je studirao prirodne i pravne nauke. Nakon povratka u Indiju, upoznao je Gandija i aktivno sudjelovao u oslobodilačkom pokretu. U spoljnoj politici nastojao je da očuva neutralnost u hladnom ratu. U skladu sa tom političkom opcijom, zajedno sa Josipom Brozom Titom i Gamal Abdel Naserom, osnovao je Pokret nesvrstanih.

Kada govorimo o poznatim ličnostima rođenim na današnji dan, izdvojit ćemo velikog bosanskohercegovačkog pjesnika Aleksu Šantića, o kojem govorimo u rubrici vremeplov.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*