Danas bi trebao biti konstituisan Dom naroda PSBiH

Ovog četvrtka bi, konačno, četiri mjeseca nakon provedenih izbora, trebao biti konstituisan Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Time bi bila kompletirana oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Zastupnički dom, koji je konstituisan još u decembru prošle godine, još nijednom nije zasjedao. Danas je, ipak, sjednicu održao Kolegij ovog doma, nakon koje je još jednom potvrđeno da trenutno nema uvjeta da ovaj dom zasjeda.

Uoči konstituirajuće sjednice Dona naroda Državnog parlamenta, predsjedavajući ovog doma Bariša Čolak, koji će biti delegat i u novom sazivu, očekuje da će Dom funkcionirati bolje nego u prošlom sazivu. Navodi i da bi sutra, pored dodjele mandata novoizabranim delegatima trebalo biti izabrano i rukovodstvo ovog doma.

– Ne bi trebalo biti problema tamo gdje Dom naroda sam odlučuje. Ovo sazivanje je znak da, barem s naše strane, nastojimo učiniti sve da se vlast što je moguće prije konstituira, barem kada je riječ o državnoj razini – kaže Čolak.

Za razliku od Doma naroda, Zastupnički dom Parlamenta BiH konstituiran je još u decembru prošle godine. Od tada do danas nije održana niti jedna sjednica. A nakon današnje sjednice Kolegija, kako sada stvari stoje, nema ni naznaka da će biti. Nisu formirane stalne komisije jer stranke nisu dostavile imena kandidata. Ali jasno je, to nije jedini razlog. Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH u potpunoj je blokadi zbog zahtjeva SNSD-a da se što prije izvrši imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

– Pozvali smo stranke da dostave imena kandidata za stalna tijela. Ali refleksija u smislu formiranja vlasti na razini Vijeća ministara izravno se reflektira na zasjedanje zakonodavne vlasti, danas Zastupničkog doma, i dok ne budu dostavili prijedloge ne možemo staviti tačku dnevnog reda u smislu plana rada – kaže Borjana Krišto, predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta BiH (HDZBiH).

Inače, uoči sjednice Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta BiH članovi Kolegija sastali su se sa šefom Misije OSCE-a u našoj zemlji Bruceom Bertonom i razgovarali upravo o procesu formiranja vlasti. Berton je, između ostalog, naglasio da put ka EU i reforme moraju biti prioritet djelovanja.

– Oni sada čekaju i mislim da shvataju hitnost postizanja napretka u zemlji, ali je postignut veoma mali napredak kada je riječ o formiranju vlasti. Tri strane su naočigled zapele u sopstvenim trakama i ono što nam je potrebno je kompromis koji će omogućiti formiranje vlasti – izjavio je Berton.

Hoće li konstituiranje Doma naroda Parlamenta BiH, možda odblokirati i kompletan proces formiranja vlasti za sada je nejasno. Jasno je da je ključ svega formiranje Vijeća ministara BiH.

federalna.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*