Maksimalno “rastezanje” ustavnih rokova za formiranje vlasti

Zakonodavna vlast u Bosni i Hercegovini na svim nivoima trebala bi biti formirana u roku 30 dana od datuma kad Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine potvrdi rezultate općih izbora, propisano je Ustavom i zakonima. Ovaj put, to bi trebalo biti najkasnije do 10. decembra 2014. godine.

No, formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini je za sve dosadašnje vladajuće garniture bio “rastezljiv” proces, mada postoje ustavni i zakonski rokovi za sve nivoe. Nakon općih izbora 2010, Bosna i Hercegovina je dobila novi saziv Vijeća ministara više od 15 mjeseci od objave konačnih rezultata općih izbora, odnosno šesnaest mjeseci nakon što su izbori održani – 10. februara 2012. godine. Formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine tada je kasnilo uglavnom zbog zastoja u Federaciji BiH.

Dosadašnja praksa bila je da se konstituisanje zakonodavne vlasti, što podrazumijeva imenovanje članova Kolegija – rukovodstva doma – obavlja i pola godine nakon potvrđivanja rezultata općih izbora. Analiza Anadolu Agency pokazuje da parlamenti i skupštine uglavnom poštuju ustavne i zakonske rokove koji se odnose samo na zakazivanje konstituirajućih sjednica i verifikaciju mandata novoizabranim zastupnicima. No, ne poštuju odredbe o izboru rukovodstva i radnih tijela parlamenata što se smatra konačnim konstituisanjem zakonodavnog organa.

Nakon izbora 2010, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je u potpunosti konstituiran šest i po mjeseci nakon što je CIK BiH potvrdio konačne rezultate – 2. novembra 2010. godine. Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH okončana je tek 20. maja naredne, 2011. godine, i to nakon više bezuspješnih pokušaja zakazivanja njenog nastavka.

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izabran je još i kasnije, više od sedam mjeseci nakon potvrđivanja rezultata izbora, odnosno 9. juna 2011. godine. Formiranje komisija, posebno zajedničkih oba doma PS BiH potrajalo je još nekoliko sedmica.

Ustavna i zakonska odredba o konstitutiranju vlasti u BiH kaže da se konstituirajuća sjednica novog saziva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH treba održati u roku 30 dana od datuma potvrđivanja rezultata općih izbora. Nedorečenost ove odredbe predstavnici vlasti koriste se uglavnom kako bi se prolongirali procesi konstituiranja zakonodavne vlasti.

Izbor delegata iz bošnjačkog i hrvatskog naroda u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kako je navedeno u Izbornom zakonu BiH, sprovodi se odmah po sazivanju Doma naroda Parlamenta bh. entiteta FBiH, a najkasnije 30 dana od dana ovjere izbora. Isto važi i za izbor delegata iz srpskog naroda u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH s tim što njihovo imenovanje sprovodi Narodna skupština bh. entiteta RS.

Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH treba da se održi u roku od 20 dana nakon potvrđivanja rezultata općih izbora.  Iako je to 2010. učinjeno 22. novembra, rukovodstvo Predstavničkog doma PFBiH izabrano je tri i po mjeseca kasnije, 9. marta 2011.  U periodu 18. februar – 27. april 2011. održane su čak četiri vanredne sjednice Predstavničkog doma, a prva redovna sjednica je održana tek 18. maja.

Istovremeno konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH održana je četiri i po mjeseca  nakon objave konačnih rezultata izbora, 17. marta 2011. godine, i to u nepotpunom sastavu: bez delegata iz četiri kantona – Zapadnohercegovačkog, Hercegovačko-neretvanskog, Posavskog i Kantona 10 (Livanjskog). Do tada je bilo verificirano svega 34 od ukupno 58 mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, a toj sjednici prisustvovalo je svega šest od ukupno 17 izaslanika iz hrvatskog naroda.

Na toj sjednici, koja je dugo bila osporavana, izabrani su predsjednik i dopredsjednici entiteta, te predložen mandatar Vlade FBiH, kojeg je zajedno sa kompletnom Vladom potvrdio Predstavnički dom istog dana.

Dio delegata verificirao je mandate 27. aprila, a potpuno konstituisanje Doma naroda Parlamenta FBiH verifikacijom mandata preostalih delegata obavljeno je 30. maja 2011. godine.

Izbor predsjednika i članova radnih tijela obavljen je tek na trećoj vanrednoj sjednici, 6. juna 2011, sedam mjeseci nakon potvrđivanja rezultata općih izbora.

Izborni zakon BiH propisao je da se izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH vrši odmah po sazivanju kantonalne skupštine – nakon izbora za kantonalne skupštine, a najkasnije mjesec dana nakon ovjere rezultata izbora.

Konstituisanje Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska trebalo bi obaviti najkasnije 15 dana od objave konačnih rezultata izbora. Nakon općih izbora 2010. rukovodstvo Narodne skupštine RS-a imenovano je na konstituirajućoj sjednici održanoj 15. novembra, dok su radna tijela i odbori izabrani 7. decembra 2010. godine.  Do polovine decembra obavljeno je i imenovanje delegata u Vijeće naroda bh. entiteta RS-a, ali i izbor pet delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz tog bh. entiteta.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*