Miroslav Mišković osuđen na 2,5 godine zatvora

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića na 2,5 godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara (67.760 eura) zbog pomaganja sinu Marku da utaji porez iz poslovanja putarskih preduzeća.

Marko Mišković je zbog utaje 320,3 miliona dinara (oko 2,7 miliona eura) osuđen na godinu dana kućnog zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara (67.760 eura), prenose beogradski mediji.

Vlasnik “Nibens grupe” Milo Đurašković, koji je učestvovao sa Miškovićima u poslu sa putarskim preduzećima, osuđen je na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora i 3,5 miliona dinara (oko 29.600 eura) zbog utaje poreza, kao i oštećenja Kruševačke fabrike maziva.

Ostali optuženi dobili su kazne od osam mjeseci do tri godine zatvora.

Vjeće od troje sudija presudu je donelo većinom glasova.

Ovo je druga prvostepena presuda u ovom slučaju, pošto je prvu 2017. godine djelimično ukinuo Apelacioni sud i naložio ponovno suđenje. Na novu presudu tužilaštvo za organizovani kriminal i odbrana će imati pravo žalbe.

Miroslav Mišković nije došao u sud, za razliku od njegovog sina Marka i Đuraškovića.

Apelacioni sud je prethodno prihvatio oslobađajući dio prvostepene presude za malverzacije sa putarskim preduzećima radi izvlačenja protivpravne finansijske koristi, što je bio centralni dio optužnice, i naložio ponovno suđenje za dio presude kojim su osuđeni za utaju poreza.

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je u završnoj riječi da sud osudi Miroslava Miškovića na pet godina, na koliko mu je izrečena kazna na prvobitnom suđenju, a njegovog sina Marka na četiri godine, pola godine više nego što je prethodno presuđeno.

I u ponovljenom sudjenju Miroslav Mišković je naveo da je za njega “porez svetinja” i da je Delta samo u godini koja se pominje u optužnici platila državi 100 puta veći porez od iznosa za koji se tereti da je utajen.

Odbrana je ponovo zatražila oslobadjajuću presudu i istakla da će ona biti mjera “nezavisnosti pravosuđa”, očito misleći na izjave iz vrha vlasti o Miroslavu Miškoviću.

Miroslav Mišković je uhapšen krajem 2012. godine, u pritvoru je proveo sedam mjeseci, a određeno mu je jemstvo, najveće ikad izrečeno u Srbiji, od 12 miliona eura kao garancija da će prisustvovati suđenjima.

(federalna.ba/agencije/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*