Interpol raspisao potjernicu za Novakom Đukićem

Interpol je raspisao potjernicu za Novakom Đukićem radi služenja zatvorske kazne zbog zločina počinjenog na Tuzlanskoj kapiji.

Potjernica za Đukića je raspisana na zahtjev Suda BiH. Đukić posjeduje državljanstvo Srbije, gdje se trenutno nalazi.

Đukić, koji je osuđen na 20 godina zatvora, nema namjeru da se vrati u BiH kako bi služio kaznu, rekao je ranije za BIRN Duško Tomić, jedan od njegovih branilaca.

On kaznu može služiti u Srbiji, koja je sa BiH 2010. godine potpisala sporazum prema kojem se pravosnažno osuđenim osobama onemogućava izbjegavanje izdržavanja kazne.

“Nakon lociranja osuđenog, preduzet će se daljnje mjere za izvršenje kazne zatvora, što uključuje i mogućnost slanja molbe pravosuđu Republike Srbije za preuzimanje izvršenja kazne zatvora”, ranije je saopštio Sud BiH.

Đukić je osuđen da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu.

Više artiljerijskih projektila pogodilo je centar grada zvani Kapija i usmrtilo 71 osobu.

Iz zatvora je pušten početkom ove godine nakon što je, zbog pogrešne primjene zakona, ukinuta presuda kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora po Krivičnom zakonu BiH.

Nakon toga, Sud BiH je primijenio blaži zakon, odnosno Krivični zakon bivše Jugoslavije, te mu kaznu smanjio za pet godina, javlja BIRN – Justice Report.

 

(Klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*