16 godina od ubistva Zorana Đinđića

U Beogradu će danas biti obilježeno 16 godina od ubistva premijera Srbije i lidera Demokratske stranke /DS/ Zorana Đinđića koji je ubijen u dvorištu zgrade Vlade Srbije.

Zbog organizovanja ubistva na 40 godina zatvora osuđen je bivši komandant Jedinice za specijalne operacije, poznate kao “crvene beretke” Milorad Ulemek – Legija, a na istu kaznu i Zvezdan Jovanović, izvršilac ubistva i Ulemekov zamjenik.

Politička pozadina ubistva Đinđića, koji je sahranjen u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, još nije otkrivena.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije poslije pada vlasti Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska Demokratske opozicije Srbije.

Za vrijeme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korjenitih ekonomskih i socijalnih reformi, a uspostavljene su veze sa zapadnim državama, čiji lideri su ga izuzetno poštovali.

Bio je jedan od osnivača DS-a u kojoj je bio predsjednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. godine do ubistva bio je predsjednik DS-a.

Po tradiciji, porodica i rukovodstvo DS-a, kao i prijatelji i poštovaoci, danas će položiti vijence i cvijeće na Đinđićev grob.

U dvorištu zgrade Vlade Srbije biće takođe položeni venci i cvijeće i odata pošta Đinđiću, u čiju čast će biti organizovano i niz drugih manifestacija.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*