Sa 15. Dana Mladih Tuzle

Program drugog vikenda manifestacije„15.Dani Mladih Tuzle“ pod motom „Ono što volimo, ono što pamtimo“ kojom se obilježava 15 godina postojanja i rada Mladih Tuzle, je održan u petak (8.3.), subotu (9.3.) i nedjelju (10.3.) na sceni Pozorišta mladih (dvorana Kaleidoskop).

Reprizno igranje predstave „PAT“ u sklopu projekta „Djevojčice i dječaci zajedno protiv rodno zasnovanog nasilja“ kojeg implementira Udruženje „Vive žene“ Tuzla, a finansira Europska Unija; je u petak imalo svoje dnevno i večernje izvođenje. Dnevno izvođenje je realizovano za učenike srednjih škola Tuzlanskog kantona, a večernje za građanstvo, zvanice, prijatelje i članove. Posebnost predstave „PAT“ je mogućnost aktivnog učestvovanja prisutnih u ishodu priče o suđenju, gdje publika postaje porota. Glasanje su prihvatili kako profesori, tako i učenici; te je bilo pozitivno iskustvo i iznenađenje gledati zainteresovanost za priču koju nosi predstava.

Koncert tradicionalne bosansko-hercegovačke muzike – sevdaha u izvedbi Damira Imamovića, a u pratnji Ivane Đurić;  je održan u subotu u večernjem terminu. Noć emotivnih muzičkih kompozicija uz violinu koja uvodi nesvakidašnji element sevdahu je upotpunjena šaljivim pričama i anegdotama samog izvođača u pauzi između pjesama. Može se reći da je koncert prošao u prijateljskom i maksimalno umjetničkom raspoloženju. Ovo je bio drugi nastup Damira Imamovića u saradnji sa Udruženjem „Mladi Tuzle“ i Pozorištem mladih Tuzle.

Nedjelja je protekla uz projekciju filmova u dnevnom i večernjem terminu. Dnevna projekcija je bio dječiji film „Anastasija“ na filmskoj traci kao dio projekta TUZLASCOPE u saradnji sa Kinotekom Sarajevo. U večernjem terminu je održana javna tribina na temu ovisnosti o internetu, a kojom se bavi i film prikazan poslije tribine – „Virtuelni zatvor“ u režiji člana Pozorišta mladih Tuzle Adnana Džekića, a u sklopu projekta NET GAMES. Učesnici javne tribine su bili Dr.sc.Gabriel Pinkas, profesor na filozofskom fakultetu odsjek pedagogija-psihologija; Denis Dedajic, predsjednik Asocijacije Margina, Selma Lekušić, dipl. pedagog-psiholog Centra za socijalni rad, doc.dr med.sci. Nermina Kravić, šefica Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju u Klinici za psihijatriju UKC-a Tuzla, Elmedin Alić; koordinator projekta NET GAMES i Adnan Mujkić, predsjednik Udruženja „Mladi Tuzle“. Cilj tribine jeste informisati publiku o trenutnom stanju društva u vezi s pomenutom vrstom ovisnosti, te prevencija i imenovanje mogućih rješenja. Publika je imala priliku aktivno učestvovati u raspravi, postavljanjem pitanja i ličnom pričom o problemima sa kojima se suočavaju.

Program manifestacije obuhvata i naredna tri vikenda sa petkom u mjesecu martu, odnosno još  9 dana; a uključuje pozorišne predstave, koncerte i projekcije filmova.  Sljedeći događaj je najavljen u petak, 15. marta 2019. godine, a to je reprizno izvođenje predstave „Iskorak“ na sceni Narodnog Pozorišta Tuzla u sklopu projekta „Djevojčice i dječaci zajedno protiv rodno zasnovanog nasilja“ kojeg implementira Udruženje „Vive žene“ Tuzla, a finansira Europska Unija.

Karte za sve događaje u sklopu manifestacije možete rezervisati na broj telefona 061/365-800.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*