SAD i Kanada su jedine države koje još uvijek voze Boeing 737 Max

Veliki broj država stopirao je sve letove aviona Boeing 737 Max zbog sigurnosnih razloga, te zbog činjenice da se detalji proslosedmične nesreće još uvijek utvrđuju.

EU je počela suspendirati Boeing 737 Max letove u utorak, pridružujući se tako desecima država koji su to učinili iz sigurnosnih razloga. Avion ove marke pao je u nedjelju u Etiopiji i u njemu je poginulo 157 ljudi, a samo nekoliko mjeseci ranije je pao isti model aviona sa 189 ljudi.

Australija, Austrija, Belgija, Francuska, Njemačka, Island, Irska, Malezija, Italija, Holandija, Singapur, Turska i Ujedinjeno Kraljevstvo su najavili prestanak letova u utorak.

LOT Polish, TUI Airways, GOL Linhas Aereas, Aeromexico, Aerolíneas Argentinas, Cayman Airways, Comair Airways, Eastar Jet, Jet Airways, Mongolian Airlines, China Airlines, China Eastern, China Southern, Lion Air i Silkair su prestali koristiti modele Max 8 i Max 9 ovog aviona.

Max 9 nikada nije pao, ali su iz aviokompanija izrazili zabrinutost sigurnošću tog aviona.

737 Max avione za sada koriste još samo američke i kanadske aviokompanije. Oni ovaj potez objašnjavaju činjenicom da oni do sada nisu imali problem sa sigurnošću i kvalitetom aviona, te im još uvijek niko nije rekao da moraju prestati koristiti ove modele.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*