Nagrada ˝Mali princ˝ pripala bh.piscu Adnadinu Jašareviću

Odlukom žirija, nagrada “Mali princ” na ovogodišnjoj manifestaciji “Vezeni most” pripala je Adnadinu Jašareviću za knjigu “Tamo iza”. Za ovu prestižnu nagradu na 11. susretima dječijih pisaca “Vezeni most”, održanim protekla dva dana u Tuzli, “borili” su se književnici iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Adnadin Jašarević rođen je u Zenici 1967, a diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, odsjek žurnalistika. Novinarskim poslom se bavio od 1989. do 2007. godine. Već je drugi mandat direktor Muzeja grada Zenice. Autor je devet knjiga, među kojima i prvog bh. romana epske fantastike. Dosada je nagrađivan na tradicionalnom konkursu za kratku novinsku priču “Naše riječi”, a za knjigu priča “Kuća bez prozora” dobitnik je književne nagrade, za najbolju knjigu objavljenu u 2007. godini.

Na završnoj svečanosti, koja je održana u Teatru Kabare Tuzla, uručena je i nagrada za životno djelo, koju je osvojio bh. pisac Alija H. Dubočanin.

Tokom trajanja festivala pisci su posjetili škole, biblioteke, domove kulture na području Tuzlanskog kantona, družili se promovisali ne samo knjigu, nego i dječije stvaralaštvo. Održana je i tradicionalna šetnja maski i kostima nazvana “Uzavrele ulice”. U svim pomenutim sadržajima učestvovalo je više od 2.000 mališana.

(Tuzlarije/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*