Na pomolu dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH?

Definirani su principi na osnovu kojih bi trebala biti fomirana državna vlast. Njih je, prema ranijem dogovoru, predsjednik SDA dostavio liderima HDZ-a BiH i SNSD-a, a iz SDA poručuju da su veoma blizu postizanja konačnog dogovora. Nije poznato da li je među principima i usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa, kao ranijeg uvjeta za imenovanje mandatara Vijeća ministara BiH.

Principi su stavljeni na papir. Na osnovu njih SDA, HDZ BiH i SNSD pokušat će fomirati državnu vlast. Detalja, ipak, nema. No, sve je izvjesnije da ono što je dosad bio uvjet za formiranje Vijeća ministara BiH više to nije. Aktivacija MAP-a i put u NATO sada je pitanje o kojem će se izjašnjavati kasnije. A sve dok se ne diraju teme oko kojih suglasja nema, dogovor koji će dovesti do formiranja vlasti sve je bliži.

– Nemojte previše insistirati. Neću vam dati precizne odgovore niti ćete potpuno precizne odgovore naći u tom papiru koji ćemo napraviti. Pustite nam svima da spasimo obraz i nađemo neko rješenje koje je presjek onoga za šta smo zainteresirani – poručio je danas Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, novinarima u Sarajevu.

Nije precizno dogovoreno ni ko bi mogao biti četvrti partner na državnom nivou. On doduše ovdje nije neophodan, ali jeste na federalnom nivou. Nova ili stara partnerstva? U opciji su blok oko SBB-a ili DF. Ili oboje.

– Ako želi da se pridruži i dio tzv. Bh bloka, zašto da ne. Ne vidim da bi tu trebalo biti problema od strane drugih. Što nas je više u poziciji to je bolje – rekao je Izetbegović.

A drugi se još nisu odlučili. DF radi na principima koje bi onda predstavio kao uslove. A SBB-u se, barem sudeći po izjavama, u prošlom mandatu vlast nije mnogo dopala.

– Ne znam da li treba da skočim sa tornja da bih dokazao da nas učešće u vlasti ne zanima. SDA sama za sebe kaže da su najjača stranka. Što se SBB-a tiče, nismo ineteresenti ni za državnu ni za federalnu vlast, oni sad imaju Demokratsku frontu, što je po meni dobro – kazao je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

– Taj dokument će biti ograničavajući u smislu nekih naših zahtjeva, koje mi mislimo ili problema koje treba riješiti u BiH. To ne znači da smo mi siguran partner bilo kome, uključujući i SDA. Naravno, možda ljudi u kontekstu toga što mi budemo predlagali ne budu pristali na to – izjavio je Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda BiH (DF).

Dok institucije ne profunkcionišu, na čekanju su brojna reforme. Na ove obaveze bh. političare gotovo svakodnevno podsjećaju međunarodni dužnosnici.

– Vlast u tehničkom mandatu nema isti legitimitet. Nama je za saradnju potreban pravi partner s druge strane. Jedan od primjera je i kada se napiše mišljenje Evropke komisije o članstvu BiH, postavlja se pitanje kome će se ono predati ukoliko nema novog saziva Vijeća ministara – rekao je Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH.

Nova runda pregovora oko deblokade procesa formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH trebala bi biti održana početkom iduće sedmice.

(federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*