Istekao rok za zahtjeve za ponovno brojanje glasačkih listića

Rok za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića sa opštih izbora od 12. oktobra istekao je u ponoć, izjavila je glasnogovornica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Maksida Pirić, piše Srna.

Ona je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, nakon sjednice CIK-a BiH, navela da je Komisija do sada primila oko 80 žalbi, od kojih se oko 70 odnosi na zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića.

Prema njenim riječima, CIK je u nekim slučajevima, postupajući po zahtjevu opštinskih izbornih komisija ili drugih ovlaštenih podnosilaca zahtjeva za ponovno brojanje ili po službenoj dužnosti, naredio ponovno brojanje glasačkih listića na 23 biračka mjesta za pojedine izborne nivoe – negdje po političkim subjektima, a u nekim slučejevima po kandidatima.

Ponovna brojanja zakazana su za danas u 12 časova u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu, a mogu mu prisustvovati akreditovani izborni posmatrači sa biračkih mjesta i političkih subjekata za koje se vrši ponovno brojanje kao i kandidati koji se pojavljuju na glasačkom listiću za koji se vrši ponovno brojanje i posmatrači akreditovani za posmatranje rada Glavnog centra za brojanje.

Pirić je podsjetila da je CIK BiH nakon opštinskih izbora 2012. analizirao rad biračkih odbora i gradskih i opštinskih izbornih komisija, nakon čega je sankcionisano oko 500 članova biračkih odbora novčano i zabranom angažovanja u tijelima za provođenje

izbora na period od četiri godine i ta lica nisu mogla biti angažovana na ovim opštim izborima.

Prema njenim riječima, isto će biti učinjeno i nakon ovih izbora kada budu potvrđeni izborni rezultati.

“Analiziraćemo rad biračkih odbora i lokalnih izbornih komisija i tamo gdje utvrdimo da je bilo nepravilnosti izreći sankcije u skladu sa nadležnostima CIK-a, a ukoliko bude elemenata da je negdje počinjeno i krivično djelo to proslijediti nadležnom tužilaštvu”, navela je Pirić.

Žalba SNSD-a usvojena u cjelosti, a Saveza za promjene djelimično

CIK BiH usvojio je žalbu SNSD-a na odluku CIK-a o utvrđivanju rezultata opštih izbora i naredila novo brojanje glasačkih listića i utvrđivanje rezultata kandidata SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, kandidata ove koalicije za predsjednika Srpske Milorada Dodika i kandidata SNSD-a za Narodnu skupštinu.

Na sve jučerašnje odluke CIK-a može biti uložena žalba Apelacionom odjeljenju Suda BiH posredstvom CIK-a BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke, odnosno zaključka.

Zbog toga će CIK BiH raditi za dane vikenda tako da će primati žalbe i pripremati izjašnjenja za Sud BiH.

(Radiosarajevo.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*