SDP: Damir Nikšić isključen iz stranke

Rezultati glasanja za prijedlog GO SDP-a da KO ove stranke koalira sa strankama koje čine bh blok, zajedno sa Strankom za BiH, su 68 za, 14 protiv i 17 suzdrzanih.

Neki članovi GO zamjerili su što nije bilo rasprave o ovom prijedlogu. Emir Zlatar je istakao da nije pošteno da se ogranku stranke koji je,kako je on rekao, pobjednički nameće s kim će pregovarati. Kako je napomenuo, on smatra da zaključak Glavnog odbora nije jasan i da je ovo “perfidna igra SDP-a i kupovanje vremena”.

Njegov stav dijele i Miro Lazović, Zoran Mikulić, Esad Zgodič. Oni se najvjerovatnije neće ni vraćati na nastavak sjednice, koju su, kako tvrdi Zlatar, napustili i brojni članovi Kantonalnog odbora Tuzla.

Ko SDP Tuzla tražio je da ako ne prođe “plan 19” ( koalicija sa strankama bh. bloka, uključujući i SBB I SzBiH) da se omogući ovom odboru da idu dalje u proces pregovaranja s kim god mogu, uključujući i SDA. Međutim, njihov prijedlog nije prošao jer su preglasani na sjednici.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP BiH Tuzla Enver Bijedić potvrdio je da će se morati ispoštovati odluka Glavnog odbora stranke. Međutim, Bijedić je izrazio sumnju da će to biti moguće uraditi jer takvi pregovori ranije nisu urodili plodom.

“Ipak vjerujem da će tzv. Koalicija 19 moći formirati vlast”, dodao je, ističući da su članovi Kantonalnog odbora u Tuzli učinili sve da vlast bude formirana.

Bijedić je najavio da će u ponedjeljak sazvati sjednicu KO SDP Tuzla gdje će saslušati članove Odbora i njihova mišljenja da li će kao pobjednici izbora željeti dobrovoljno pristati da budu opozicija.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*