U Tuzli na radna mjesta jutros krenulo 98 srednjoškolaca

U organizaciji Udruženja Infohouse i njihovih partnera iz cijele sa Bosne i Hercegovine, danas je održan osmi po redu „Socijalni dan“. Riječ je o projektu u kojem poslodavci zapošljavaju srednjoškolce na jedan dan, u okviru projekta „Volontiraj Kreditiraj 2014“.

Na području Tuzlanskog kantona, na svoja radna mjesta je otišlo 62 srednjoškolca iz Živinica, 12 iz Lukavca, dok je iz Gimnazije Ismet Mujezinović put 26 institucija, preduzeća, organizacija, krenulo 98 tuzlanskih učenika. Kako je ovom prilikom kazao koordinator projekta za naš kanton Anel Smajić, Tuzla je drugi grad u BiH po broju zaposlenih, odmah iza Sarajeva.

„Ono što je bitno istaći je da naši srednjoškolci rade za dnevnice od 20 KM, i ta sredstva idu u jedan zajednički fond. Iz tog fonda se kasnije doniraju projekti na „Sajmu kreditiranja“, i koji budu najbolji i pobijede idu u realizaciju. Od ovih projekata korist ima lokalna zajednica, a bitno je napomenuti, da se na sajmu nađe preko 100 projekata, o kojima odlučuju sami srednjoškolci, bez uplitanja sa strane“, pojasnio je Smajić.

Cilj projekta je jačanje kapaciteta mladih kako bi bili u mogućnosti da preuzmu odgovornost za svoju profesionalnu budućnost, razvoj lokalne zajednice, ali i poboljšanja statusa mladih u cjelini. Socijalni dan je u isto vrijeme organiziran u 63 grada iz cijele BiH, i obuhvatio je više od 1000 srednjoškolaca, u više od 150 institucija, firmi, ili organizacija.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*