Beograd: Učesnici protesta traže puštanje uhapšenih

Demonstranti predvođeni liderima Saveza za Srbiju stigli su nešto prije 16 časova ispred stanice policije u Ulici 29. novembra, gdje se nalaze uhapšeni koji su sinoć ušli u zgradu Radio televizije Srbije. Pred stanicom je postavljen policijski kordon. Učesnici protesta prethodno su blokirali zgradu predsjedništva u kojoj se nalazi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Policija je saopštila da je privela šest osoba zbog “nasilnog” upada u zgradu RTS-a i jednu osobu zbog napada na policiju na današnjim protestima. Među privedenima su i dvije osobe koje su sinoć unijele motornu testeru u zgradu RTS-a.

Lider Dveri Boško Obradović rekao je prisutnima da je počelo hapšenje i da je mladiću od 18 godina određen pritvor od 30 dana te da ga se šalje u zatvor.

On je zato pozvao demonstrante da pođu do policijske stanice i odbrane uhapšene

Usput su se zaustavili i ispred zgrade RTS-a i uzvikivali direktoru tog javnog servisa Draganu Bujoševiću “ostavka”.

Ispred zgrade RTS-a je postavljen kordon policije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je na instagram profilu Budućnost Srbije da u Srbiji ne smije da postoji strah i da će na najbolji mogući način odgovoriti na nasilje.

“Srbija je demokratska zemlja. Srbija je pravno uređena zemlja i Srbija će u skladu sa tim principom uspjeti da odgovori na nasilje”, piše na tom instagram profilu.

Objavljena je i fotografija na kojoj Vučić igra šah sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

“U predsjedništvu kratak odmor pred poslijepodnevne aktivnosti. Srbija hrabrosti i poštenja uvijek pobjeđuje”, piše u opisu fotografije.

Demonstranti su prethodno formirali “živi lanac” oko zgrade predsjedništva Srbije kako bi onemogućili predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da izađe iz zgrade.

Lider Dveri Boško Obradović je rekao da prave “obruč oko Vučića”.

Ispred predsjedništva je veliki broj policajaca.

Jedna od organizatora protesta “Jedan od pet miliona” Jelena Anasonović pozvala je sa kamiona građane da ne dozvole Vučiću da izađe iz zgrade.

Ona je saopštila i da je policije privela jednog mladića, P. C., dok je bio u kući, i da se još ne zna razlog privođenja.”To nama čini ova vlast, privodi srednjoškolce, momke i djevojke tuče, šutira svoje građane”, rekla je Anasonović.

Lider ljevice Srbije Borko Stefanović pozvao je građane da stoje ispred predsjedništva kao živi lanac slobode i ne daju Vučiću da izađe.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*