Civilians fleeing the battered Islamic State-held holdout of Baghouz in the eastern Syrian province of Deir Ezzor walk past an armoured vehicle belonging to the Manbij military council into a nearby area held by the Syrian Democratic Forces (SDF) on February 12, 2019. (Photo by Delil souleiman / AFP)

Enklavu ISIL-a u Siriji napustilo 60.000 ljudi

Sirijske demokratske snage (SDF), koje imaju američku podršku, saopćile su danas da je 60.000 ljudi, većinom civila, pohrlilo iz posljednje enklave tzv. Islamske države u istočnoj Siriji otkako je posljednji napad za njeno preuzimanje pokrenut prije dva mjeseca.

Portparol SDF-a Kino Gabriel izjavio je novinarima da se 29.600 ljudi, od kojih su većina članovi porodica militantne grupe, predalo otkako su snage kurdske milicije, koja ima američku podršku, opkolile grad Baghuz i njegovo okolinu na obalama rijeke Eufrat.

Među njima je oko 5.000 militanata, saopćio je SDF.

Još 34.000 civila evakuirano je iz Baghuza, posljednjeg dijela teritorije koji drže ekstremisti protjerani s otprilike trećine površine Iraka i Sirije u protekle četiri, godine, saopćio je Gabriel.

Bivši mještani te regije tvrde da su brojni civili došli iz regije Baghuza posljednjih sedmica gdje irački suniti imaju bliske plemenske veze s onima s druge strane granice, u Deir al-Zoru, sunitskoj oblasti Sirije.

Oni su pronašli utočište u Siriji iz straha od osvetničkih napada iračkog Hašd al Šabija, šiitske milicije u Iraku koja uživa iransku podršku i koja je osvojila tu regiju kada su pripadnici ISIL-a izgubili kontrolu nad njom.

Drugi portparol SDF-a Mustafa Bali izjavio je Rojtersu da se samo stotinjak ekstremista i njihovih porodica predalo tokom noći na preostaloj teritoriji u kojoj tvrdokorni militanti izvode očajničku posljednju odbranu.

“Očekivali smo predaju velikog broja terorista i njihovih porodica, ali se samo mala grupa pojavila”, kazao je Bali.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*