Završen EUFOR-ov kurs za polaznike iz OSBiH

Vojnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) ove sedmice završili su kurs koji su pohađali u kasarni u Travniku.

Kurs, koji je organizirao EUFOR-ov mobilni tim za obuku iz Austrije, trajao je četiri sedmice. Cilj kursa bio je obuka vojnika iz širokog spektra tema u vezi s municijom, uključujući označavanje, skladištenje, pakiranje i siguran prevoz municije.

Jedan od glavnih ciljeva EUFOR-a je pružanje pomoći vlastima BiH na rješavanju pitanja viškova municije i oružja. Zbog toga je obučavanje OSBiH u ovoj oblasti, kako bi one imale svoje vlastite stručnjake iz ove oblasti, jedan od ključnih elemenata u postizanju ovog cilja.

Povodom završetka kursa organizirana je završna svečanost na kojoj je brigadni general Gojko Knežević uručio certifikate polaznicima. Svečanosti je prisustvovao i brigadni general Reinhart Trischak iz Oružanih snaga Austrije.

Šef austrijskog mobilnog tima za obuku Werner Kernmaier ima veliko iskustvo iz obuke o sigurnosti municije. On je od Ministarstva odbrane Austrije prošle sedmice dobio priznanje “Civil godine” za svoj rad i posvećenost ovoj oblasti.

Ovaj kurs je dio šireg EUFOR-ovog programa za osposobljavanje i obuku, koji je osmišljen za razvoj vještina i sposobnosti OSBiH u mnogim oblastima, kao što su operacije podrške miru, upravljanje municijom, komunikacije i inženjerija, saopćeno je iz štaba EUFOR-a na Butmiru.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*