Dan reintegracije Grbavice koja je bila uništena do neprepoznatljivosti

Na današnji dan 1996. godine izvršena je reintegracija jednog od najvećih sarajevskih naselja Grbavica koja je po okupacijom agresora bile pune četiri godine, piše bh. novinska agencija Patria. Tokom agresije na BiH u naselju Grbavica počinjeni su jedni od najstrašnijih zločina tokom opsade Sarajeva. Iz tog perioda ostao je zapamćen zločinac Veselin Vlahović Batko, kojeg je Sud Bosne i Hercegovine krajem marta 2013. godine osudio na 45 godina zatvora zbog zločina koje je počinio na Grbavici nad nesrpskim stanovništvom, odnosno svim onim ljudima koji su mu se pokušali suprotstaviti na bilo koji način.

Monstrum sa Grbavice, kako zovu Vlahovića, ubio je i heroja Gorana Čengića, poznatog rukometaša sarajevske Bosne koji je pokušao spasiti komšiju dr. Husniju Ćerimagića, sarajevskog univerzitetskog profesora, kojeg je monstrum Vlahović također ubio.

Datum reintegracija Grbavice značajan je za sve građane Sarajeva, jer im je Grbavica vraćena nakon četiri ratne godine. Povratkom na Grbavicu građani su zatekli katastrofalno stanje, uništen jedan od simbola Sarajeva stadion Grbavica, a ulice su bile neprepoznatljive.

FK Željezničar danas je podsjetio da su mnogi igrači tog kluba živjeli u tom naselju, tu su svoje prve fudbalske korake napravili i neki velikani.

“Nakon početka rata u Sarajevu u aprilu 1992. godine i opsade, koja je trajala punih 1.425 dana, ovo naselje je predstavljalo jedan od simbola strahota kroz koje je ovaj grad u tom periodu prolazio. O tome su napisane pjesme, snimani filmovi, svjetske novinske agencije su uvijek veliku pažnju posvećivali neprirodnoj podjeli grada tokom rata. Brojna stradanja ljudi svakako ne smiju ostati nespomenuta, a sve navijače dodatno bole dešavanja od 4. maja 1992. godine kada je zapaljen naš stadion. U tom plamenu je zauvijek nestala i prepoznatljiva drvena tribina na zapadnoj strani, kao i brojni suveniri, trofeji i vrijedna dokumentacija”, podsjećaju iz FK Željezničar.

(nap)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*