U iščekivanju presude Karadžiću

Izricanje drugostepene presude Radovanu Karadžiću pred Vijećem Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu predstavlja značajan događaj za preživjele žrtve zločina, ali i za nauku i praksu međunarodnog prava, smatra Ermin Kuka, naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

U izjavi za Klix.ba Kuka ističe da će drugostepena presuda utjecati i na pravilno razumijevanje definicije genocida i dokazivanje namjere za genocid (mens rea), ali i na buduće odnose u BiH, kao i regionu zbog činjenice da je riječ o osobi koja predstavlja personifikaciju zla, zločinâ i genocida počinjenog na teritoriji RBiH u vrijeme oružane agresije 1992-1995. godine. Kuka je rekao da Karadžić, osim za u Srebrenicu, treba biti proglašen krivim i za genocid u općinama Bratunac, Foča, Prijedor, Ključ, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik.

Predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata” Bakira Hasečić kazala je za N1 da očekuje da će ”pravda pobijediti” komentarišući današnje izricanje drugostepene presude bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Ona je poručila da ”nije bitno na koliko godina će biti osuđen. bitno je šta će pisati u toj presudi”.

Izricanje presude Karadžiću pratit će 110 medijskih kuća, koliko ih je akreditovano. Izricanje počinje danas u 14 sati, s odgodom TV prijenosa od 30 minuta. Zahvaljujući kolegama sa Al Jazeere i RTV7 Tuzla će od 14,30 prenijeti snimak ovog događaja.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*