U Lukavcu će biti zatvoreno toksično Bijelo more

Samim tim doći će i do neutralizacije taložnice Fabrike sode “Sisecam soda” koja je ranije nanijela veliku štetu poljoprivrednim zemljištima i riječnim tokovima.

U aprilu prošle godine u krugu bazena Fabrike sode u Lukavcu došlo je do pucanja nasipa na taložnici postrojenja za tretman otpadnih voda, a tom prilikom velike količine tekućine istekle su iz takozvanog Bijelog mora u rijeku Spreču. Posljedice ekološke katastrofe do danas nisu u cijelosti sanirane, a osim riječnih tokova veliku štetu su pretrpjela i poljoprivredna zemljišta.

U cilju sprečavanja novog ekološkog incidenta danas je u Tuzli održan sastanak predstavnika Ministarstva privrede TK, Rudnika uglja Kreka, Elektroprivrede BiH i Fabrike sode “Sisecam soda”, na kojem su dogovoreni daljnji koraci koji vode prema realizaciji višemilionskog projekta.

“Ovo je jedan od najvažnijih ekoloških projekata u TK i on sadrži dvije dimenzije. Prva se odnosi na to da pomognemo rudniku Kreka da konačno prostore na kojima je završena eksploatacija uglja rekultivišemo i vratimo društvu na upotrebu za druge namjene. Drugo se odnosi na pružanje prilike kompaniji ‘Sisecam soda’ da u javnom natječaju osvoji pravo da proizvod iz proizvodnje sode utrošimo za rekultivaciju”, rekao je generalni direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević.

Riječ je o prvom ovakvom projektu u Bosni i Hercegovini, a njegova realizacija će biti izuzetno složena i dugotrajna.

“Federalna vlast je dala saglasnosti za upotrebu proizvoda iz Fabrike sode i samim tim su se stekli svi uslovi da se vlasnici mase za rekultivaciju natječu i omoguće rudniku Kreka rekultivaciju prostora. Danas smo došli u završnu fazu kako bi rudnik Kreka napravio natječaj, a potom i potpisao ugovor s pobjednikom. Naša procjena je da bi u naredna dva-tri mjeseca projekt trebao dobiti konačan epilog”, istakao je Jašarević.

Paralelno s pripremama za realizaciju ovog projekta lukavačka Fabrika sode aktivno radi na realizaciji prelaska na novi sistem upravljanja otpadom. U pitanju je održivi projekt u skladu sa svim ekološkim standardima, a čija će realizacija rezultirati zatvaranjem taložnice Bijelo more.

“Mislim da ovim dogovorom i konkertizacijom posla stavljamo tačku na dio zagađivanja rijeke Spreče kada je riječ o Bijelom moru. U ovom trenutku ne možemo reći kolika će vrijednost projekta u konačnici biti, ali je riječ o višemilionskim sredstvima. Nosilac ulaganja će biti ‘Sisecam soda'”, rekao je ministar privrede TK Osman Puškar.

U narednih 10-15 dana trebao bi biti poznat tačan datum početka pripremnih radova koji će dovesti do potpune neutralizacije Bijelog mora koje je ranije zadavalo velike glavobolje ekolozima, mještanima Lukavca, poljoprivrednicima…

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*