Kreso zabrinuta padom kvaliteta pristiglih optužnica

Predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso navela je u dokumentu upućenom Delegaciji Evropske komisiji u BiH da je zabrinjavajući pad kvaliteta optužnica koje Sud BiH prima od Tužilaštva BiH. Kreso je ukazala da su činjenični opisi optužnica, posebno onih koje se odnose na ratne zločine, veoma oskudni u navođenju odlučnih detalja potrebnih za utvrđivanje i dokazivanje elemenata krivičnog djela.

“Od ukupno 23 optužnice koje je Tužilaštvo BiH podnijelo od 1. januara do 30. avgusta ove godine, Sud BiH bio je u mogućnosti da potvrdi samo šest bez vraćanja na dodatno uređenje. Dakle, u samo 26 odsto predmeta optužnice su bile zadovoljavajućeg kvaliteta, kako u formalnim, tako i u sadržajnim aspektima”, navela je Kreso.

Ona je navela i da je Sud BiH dvije optužnice u cijelosti odbio, jednu zbog formalnih nedostataka, a drugu zbog nepostojanja osnovane sumnje da je osumnjičeni počinio djela koja su mu optužnicom stavljena na teret.

Kreso je istakla da je zbog lošeg kvaliteta optužnica Sud BiH morao da vrati na dodatno uređenje njih 15, kao i da su pojedine optužnice zbog brojnih nedostataka vraćane na doradu u tužilaštvo i po nekoliko puta.

U izvještaju Delegaciji Evropske komisije u BiH Kreso je kao posebnu zamjerku na rad Tužilaštva BiH navela izbjegavanje tužilaca da podižu optužnice za složene predmete koji se odnose na ratne zločine.

“Primjećeno je da se Tužilaštvo prilikom odabira predmeta za prioritetno procesuiranje nije vodilo kriterijumima iz Aneksa A Strategije za rad na predmetima ratnih zločina, te da se kao rezultat u radu pred Sudom BiH našao veliki broj manje složenih predmeta, što ozbiljno ugrožava ispunjavanje ciljeva strategije”, istakla je Kreso.

U Tužilaštvu BiH naveli su da nisu tačni navodi o padu kvaliteta optužnica, kao i da “tužilaštvo nije vezano pravnom kvalifikacijom”.

“Sud BiH ne pravi izvještaj o radu Tužilaštva BiH, već te izvještaje radi tužilaštvo koje ih dostavlja Viskom sudskom i tužilačkom savjetu. Nisu tačni navodi o padu kvaliteta optužnica, zato što su sve potvrđene”, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*