Stiglo šokantno upozorenje: ‘Nemojte jesti limun iz Turske, kancerogen je!’

Regionalna organizacija za zaštitu potrošača (ROZP) upozorila je da se na tržištu prodaje limun iz Turske tretiran po zdravlje opasnim fungicidom, zbog čega je kod kupnje nužno pažljivo pročitati deklaraciju.

”Pročitajte deklaracije na proizvodima, nije uvijek povoljnije ono što je jeftinije, a ako nema deklaracije na proizvodu, tražite od trgovca da je postavi i da vam je predoči”, savjet je ROZP-a u povodu nestašice limuna na svjetskom tržištu i s tim povezanog rasta cijena, ali i prodaje limuna tretiranih fungicidima.

U saopćenju ZORP-a, koji okuplja udruge za zaštitu potrošača iz pet jugozapadnih županija, a sjedište ima u Karlovcu, podsjeća se da mnoge generacije potrošača pamte razne nestašice, pa i nestašice limuna i banana 80-tih godina, ali i da je tog voća ipak, “iz nepoznatih razloga, uvijek bilo u Slunju”.

”Slična situacija se pojavila i sada, ali su se trgovci snašli pa potrošači ne moraju ići u Slunj po limun. Uvezli su jeftiniji limun iz Turske, ali na deklaraciji tih limuna piše: ‘ne koristiti koru, limun je tretiran imazalilom'”, piše u saopćenju ROZP-a. Upozorava se, međutim, da je deklaracija je napisana sitnim, jedva čitljivim slovima. ROZP tvrdi da imazalil kod dojenčadi i male djece izaziva probleme u središnjem živčanom sistemu, da je kancerogen te da kod odraslih djeluje loše na reproduktivne organe.

”To je fungicid koji prodire kroz koru na cijeli plod limuna, vrlo je stabilan, čak i na višim temperaturama. Zato savjetujemo potrošačima da kao korektivni faktor tržišta imaju pravo na informiran izbor roba koje će kupovati. Potrošači imaju pravo odlučivati kako, na što i gdje će trošiti svoj novac”, kaže se u saopćenju naslova “Isplati li se kupovati jeftinije?”.

Agencija za sigurnost hrane BiH Iz Agencije za sigurnost hrane BiH ističu da ova ustanova, kao nacionalna kontakt tačka Sistema za uzbunjivanje, u petak do 16.45 sati nije zaprimila obavijest o eventualnom prisustvu na bh.tržištu limuna s povišenim nivoom fungicida “imazalil“.

– Bitno je napomenuti da se radi o fungicidu koji je dozvoljen za upotrebu prema evropskoj legislativi za zaštitu citrusa znači limuna od truljenja, ako se koristi u skladu s dobrom poljoprivredno-proizvođačkom praksom. A očito je da je riječ da je tako upotrebljavan jer ta deklaracija, prema tvrdnjama hrvatskih medija, sadrži upozorenje da se ne koristi kora limuna – kazao je za Dnevni avaz Drago Sando, pomoćnik direktora Agencije.

Sando je poručio kako Agencija prati situaciju na terenu ističući kako će javnost i nadležni organi institucija BiH bitiblagovremeno obaviješteni o svakom eventualnom utvrđivanju povišenog nivoa ovog fungicida na limunu na tržištu u BiH.

(Danas.info/Hina)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*