INA-MOL uništava Energopetrol, do sada 200 radnika dobilo otkaz

Otkako je mađarsko-hrvatski naftni konzorcij INA-MOL postao većinski vlasnik bosanskohercegovačkog Energopetrola više od 200 ljudi je dobilo otkaz, piše bh. novinska agencija Patria.

Veleprodaja Energopetrola više ne radi, a plate radnicima na benzinskim pumpama sa 1.400 smanjene su na 600 KM. No, to nije sve. Dobro upućeni izvori iz ove kompanije otkrivaju za bh. novinsku agenciju Patria da Uprava planira oko 60 novih otkaza, a one koji ostaju menadžment ucjenjuje na način „prihvati naša pravila igre ili idi.“

Vlasniku niko ne može zabraniti da otpušta radnike – kaže sagovornik Patrie i dodaje da je sporan način kako se novi vlasnik postavlja prema radnicima.

Ljude iz Sarajeva šalju u radne jedinice u Tuzlu ili druge udaljene gradove. Na taj način vrše pritisak da radnici sami daju otkaz. Radnici koji su 20 i više godina radili u Energopetrolu sada šalju na benzinske pumpe koje su određene za gašenje pa i radnici na taj način završe na ulici – kaže naš izvor.

Ulazak konzorcija INA-MOL u BiH dočekan je sa velikim optimizmom, očekivanjima za nova ulaganja i novim radnim mjestima. No desilo se upravo suprotno.

Novinska agencija Patria uskoro će objaviti priču o 200 tužbi koje su radnici Energopetrola podigli protiv ove kompanije, kršenju ugovora o radu, mobingu novog vlasnika nad radnicima, nepotizmu u kompaniji, prekomjernom radu radnika…

(NAP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*