Ombudsmeni upozoravaju na kršenje prava djece u medijima

Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine zapažaju da je i dalje prisutna praksa izvještavanja medija o slučajevima nasilja nad djecom na način koji ne osigurava zaštitu njihovog identiteta i prava.

Posebno izražavaju zabrinutost zbog posljednjeg slučaja nasilja u porodici koji se desio u Banjoj Luci.

U ovom, ali i u brojnim drugim slučajevima, nerijetko se u medijima, kako upozoravaju, otkriva identitet djeteta i obajavljuju drugi podaci koji ga opisuju, svrstavaju ili obilježavaju, čime se zadire u dječiji privatan život, napada ugled i čast djeteta.

-Na ovaj način dijete, pored činjenice što je već žrtva, postaje i žrtva sekundarne traumatizacije, zbog etiketiranja kojem će biti izloženo nakon povratka u svakodnevnicu – ukazuju u saopćenju.

Upravo zbog važnosti ove problematike, Ombudsmeni su u svom Specijalnom izvještaju pod naslovom: „Preporuke za unapređenje zaštite prava djece na privatnost kada su prava narušena od strane medija u Bosni i Hercegovini“ govorili o brojnim negativnim uticajima medija na djecu, te izdali niz preporuka.

Svjesni toga da je sloboda medija ključni uvjet za razvoj demokratskog društva koje štiti i poštuje osnovna ljudska prava, Ombudsmeni pozivaju medije da prilikom izvještavanja o djeci koja su žrtve bilo kojeg oblika nasilja, to čine s dužnom pažnjom i oprezom, poštujući dostojanstvo i pravo svakog djeteta, zaštite identitet djeteta, te odgovorno sagledaju koje sve eventualne posljedice za dijete ili njegovu porodicu može prouzrokovati neprofesionalno izvještavanje o djeci.

Poručuju da u svim aktivnostima koja se tiču djece, bez obzira ko ih i zašto preduzima, najbolji interesi djece, trebaju svima biti od prvenstvenog značaja.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*